Individuele rondreizen naar Thailand © Travelmarker Reizen

Thailand - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken | souvenirs |

Landeninfo Thailand

Klimaat in Thailand

Het grootste gedeelte van Thailand heeft net als veel andere landen in het Verre Oosten een tropisch klimaat met drie seizoenen: van november tot en met februari kent het land het droge seizoen met koelere temperaturen. Van maart tot eind april is er een overgangsseizoen met hogere temperaturen en veel wind. April en mei zijn de warmste maanden. Het regenseizoen duurt van mei tot eind oktober. De echte regens beginnen echter pas in juli. September is de natste maand. Sommigen kennen Thailand vier seizoenen toe en beschouwen het begin van de droge periode, van november tot eind december als een apart overgangsseizoen tussen de natte en de droge moesson waarin de temperatuur weer daalt. Alhoewel u in Thailand in elk seizoen prima kunt reizen, wordt de maanden tussen oktober en maart ervaren als de beste reistijd. Vooral november en december zijn prima maanden, wanneer het land nog groen is van de overvloedige regenval in de voorgaande maanden.

Verschillen per regio

Het zuiden Het zuidelijkste gedeelte van Thailand heeft een tropisch moessonklimaat met vrijwel het hele jaar hoge temperaturen en meer neerslag dan in het noorden. Hier is dan ook slechts sprake van twee seizoenen; een korte droge en een lange natte moesson. De temperatuursverschillen tussen deze seizoenen zijn tevens kleiner dan de verschillen in het noorden. Over het algemeen kan gezegd worden dat des te zuidelijker u in Thailand zit, des te meer kans u loopt op een nat pak. Tijdens de natte periode sluiten veel resorts op de eilandjes in de Andamaanse Zee hun deuren. Vanwege de hoge golven zijn eilandjes als Koh Ngai dan ook soms onbereikbaar. Eilanden in de Golf van Thailand zijn in die maanden wel goed te bezoeken.

Het noorden
Het noorden en noordoosten zijn in de winter kouder en in de zomer warmer dan het zuiden. Het hoger gelegen noorden kent wel een minder hoge luchtvochtigheid dan het zuidelijke laagland, waardoor de warmte er beter te verdragen is.

Temperaturen, neerslag & luchtvochtigheidsgraad

Temperaturen De gemiddelde temperatuur in Thailand is zo'n 26 tot 28 graden Celsius. In het droge seizoen kan de temperatuur in de hooglanden 's nachts 13 graden Celsius worden, en in het noordoostelijke laagland overdag stijgen tot bijna 40 graden Celsius.

Neerslag Per jaar valt er gemiddeld 1200 tot 1400 mm neerslag, maar in het zuiden kan dat oplopen tot 2400 mm. (Vergelijking: in Nederland valt er gemiddeld zo'n 700 tot 800 mm neerslag). Toch is het reizen in de natte periode nog goed te doen. Een nat pak halen is in Thailand vanwege het tropische klimaat veel aangenamer dan thuis, en meestal regent het niet de hele dag door, maar alleen in de namiddag.

Luchtvochtigheidsgraad De luchtvochtigheidgraad in het land schommelt rond de 80 procent en neemt af naarmate u zich op grotere hoogte bevind. Ter vergelijking, januari kent een luchtvochtigheidsgraad van 74%, september en oktober kennen een luchtvochtigheidsgraad van 85%.

 
minimum
temperatuur
maximum
temperatuur
gemiddelde
temperatuur
gemiddelde
regenval
regen-dagen
>0.1 mm
lucht
vochtig-
heid
Januari 20C 31C 25.5C 9 mm 1 74 %
Februari 22C 32C 27C 29 mm 1 77 %
Maart 24C 33C 29C 34 mm 3 77 %
April 25C 35C 30C 89 mm 3 77 %
Mei 25C 33C 29C 166 mm 9 80 %
Juni 24C 32C 28C 171 mm 10 81 %
Juli 24C 32C 28C 178 mm 13 82 %
Augustus 24C 32C 28C 191 mm 13 83 %
September 24C 31C 28C 306 mm 15 85 %
Oktober 24C 31C 28C 255 mm 14 85 %
November 22C 30C 26C 57 mm 5 82 %
December 25C 30C 27.5C 7 mm 1 76 %

omhoog

Grensformaliteiten in Thailand

Uw paspoort dient bij vertrek vanuit Thailand nog 6 maanden geldig te zijn. Bij een verblijf in Thailand tot en met 30 dagen is het niet nodig vooraf een visum te regelen. U krijgt bij aankomst in Thailand automatisch een visum voor 30 dagen uitgereikt. Indien u langer dan 30 dagen in Thailand wilt blijven dient u bij de Thaise ambassade een visum aan te vragen.

Let op: Indien u Thailand via een van de landsgrenzen binnenkomt (dus niet via een internationale luchthaven) krijgt u enkel een visum voor 15 dagen uitgereikt.

U mag de officiële duur van uw visum nooit overschrijden. U kunt een boete krijgen van 20.000 baht of zelfs een gevangenisstraf.

Thaise ambassade voor Nederland :
Royal Thai Embassy
Laan Copes van Cattenburch 123,
The Hague, The Netherlands
Tel. (3170) 345-0632, 345-9703,
Fax: (3170) 345-1929
E-mail : thaihag@euronet.nl

Thaise ambassade voor België:
Royal Thai Embassy
Mission of Thailand to the European Communities
Ter Kamerendalsquare 2
1050 Brussel
Tel. (322) 6406810, 6401986, 6400716
Fax:(322) 6483066

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in Thailand

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Thailand
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Thailand

De Thaise munteenheid is de baht. De baht is onderverdeeld in 100 satang. De koers van de baht ligt meestal rond de 3 eurocent. De hoogste waarde in bankbiljetten is 1000 baht (ongeveer   25).

Geld wisselen
Op een reis door Thailand kunt u met uw pinpas (voorzien van het cirruslogo) en contant geld in de vorm van Euro's het beste uit de voeten. Het is niet echt meer nodig cash dollars mee te nemen. Het is in bijna in ieder Thais hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. De koers is dan vrijwel altijd lager dan die van de bank of een officieel wisselkantoor. Neemt u nieuwe bankbiljetten mee, want oude worden vaak geweigerd.
Op het internationale vliegveld van Bangkok kunt u in de aankomsthal 24 uur per dag contant geld tegen een redelijke koers inwisselen. Het is verboden om Thais geld in te voeren. Bewaar geen Baht als u Thailand verlaat, buiten Thailand is de munt niet te verhandelen.

Openingstijden banken
Banken zijn open van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 15.30 uur. Thailand kent een groot aantal speciale wisselloketten die ook 's avonds en in het weekend geopend zijn, evenals op het vliegveld. Deze wisselloketten vind u meestal in de grotere shoppingmalls en toeristenplaatsen.

Geld pinnen
Met de Postbankpasjes voorzien van het Maestro- of Cirruslogo kunt u in de meeste grotere plaatsen geld halen uit o.a. de ATM-geldautomaten van de Thai Farmers Bank, Bangkok Bank of Siam Commercial Bank. De wisselkoers is gunstig en de opnamekosten zijn ongeveer  2. De wisselkoersen zijn in heel Thailand nagenoeg gelijk, bij de moneychangers op de meeste vliegvelden krijgt u ongeveer 2 % minder baht voor uw euro.

Creditcards
In de grote Thaise steden kunt u overal met uw creditcard geld pinnen. In veel hotels, en soms ook de (betere) winkels en restaurants, kunt u met een creditcard betalen. Bijna zonder uitzondering wel tegen 3% commissie. Op uw Visa en Mastercard kunt u bij sommige banken een contant voorschot halen (wel kostbaar). Deze creditcards worden veel beter geaccepteerd dan American Express of Diners. Het is overigens gebruikelijker om in Thailand met contant geld te betalen. Let er tenslotte op dat Thailand een van de landen is waar enorm gefraudeerd wordt met creditcard(gegevens).

Zakgeld
Wat u aan extra kosten tijdens een reis door Thailand kwijt bent is afhankelijk van uw persoonlijke uitgavenpatroon. Rekent u op 20 tot  25 per dag. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden en een normale alcoholconsumptie. Een eenvoudige maar smaakvolle maaltijd kost om en nabij 3, een iets uitgebreider diner ongeveer  7. Een fles water kost  0,40, een fles bier (630 cc) gemiddeld € 2,50.

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Thailand
visa.com Zoek VISA ATM machines in Thailand

omhoog

Taal

Het Thai, lid van de Taise taalfamilie, is de voornaamste taal in Thailand. Er worden vier regionale dialecten gebruikt. De taal is voor ons niet gemakkelijk onder de knie te krijgen. Net als het Chinees gebruikt het een tonenstelsel met vijf tonen. Een juiste uitspraak is uiterst belangrijk, want iedere lettergreep kan hoog, midden, laag, stijgend en dalend worden uitgesproken, en elke keer iets anders betekenen. In grote steden en toeristencentra zijn er gelukkig altijd wat mensen met kennis van het engels, en daarbuiten lukt gebarentaal soms verrassend goed.
Het is beleefd om elke zin met khrap (als man) of kha (als vrouw) te eindigen. Phom is het mannelijke woord voor 'ik' en dii-chan is de vrouwelijke versie.
Naast het Thais wordt in Thailand ook Laotiaans, Chinees, Maleis en MonKhmer gesproken en spreken de hilltribes in het noorden vaak hun eigen stamtaal.

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar Thailand nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met Thailand

Tijdverschil
In Thailand is het 6 uur later dan in Nederland en België, tijdens onze zomertijd is het verschil 5 uur.

nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Thailand

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Thailand

Telefoneren in Thailand
Bellen vanuit Thailand hoeft geen enkel probleem te zijn. Grotere plaatsen hebben speciale telecommunicatiekantoren waar u snel en makkelijk internationaal kunt bellen. Deze kantoren vind u meestal bij of in het postkantoor. U kunt vanuit deze kantoren ook telegrammen en faxen versturen. Ook in kleinere plaatsen kunt u steeds vaker een telecommunicatiekantoor vinden. Goedkoop (inter)nationaal telefoneren kunt u ook met telefoonkaarten vanuit een telefooncel. Deze telefoonkaarten kunt u vanaf 100 Baht (  2,5) in veel winkels en postkantoren kopen. (internationale telefoonkaarten vanaf 300 Baht)
Mobiele telefoons werken op de meeste plaatsen in Thailand. Het is vaak voordeliger om mobiel te bellen dan met een gewone telefoon. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.
Vanaf Thailand naar Nederland telefoneren kan in de meeste gevallen ook vanuit uw hotel. Er worden dan wel extra kosten berekend, ook voor het gebruik van uw scope-kaart.
Om vanuit Thailand naar Nederland te bellen, moet u eerst 001 31 draaien, gevolgd door het kerngetal zonder de 0 en het abonneenummer.

Postzaken in Thailand
Luchtpost naar Nederland of België doet er ongeveer 4 a 5 dagen over.
Openingstijden Postkantoren Postkantoren zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 16.00 uur en de grotere ook op zaterdag van 09.00 - 12.00 uur. Hoofdpostkantoren sluiten iets later, maar reken hier niet al te veel op. Het hoofdpostkantoor in Bangkok is van maandag tot vrijdag open van 08.00 tot 20.00 uur, en in het weekend en op feestdagen van 08.00 tot 13.00 uur. Hier kunt u post restante brieven naar toe laten sturen.

Internet & e-mail
In toeristencentra bieden veel restaurants, bars en sommige hotels gratis draadloos internet aan, zodat u met uw eigen laptop, smartphone of tablet kostenloos het internet op kunt om te surfen en eventueel te bellen via skype. Het is verder vanuit cybercafes in alle grotere plaatsen en toeristencentra zonder probleem mogelijk om te internetten en te e-mailen. De prijzen verschillen door het land heen en schommelen tussen de 15 en 40 Baht per uur. In sommige internetcafe's kunt u ook goedkoop via internet naar het buitenland telefoneren (25 baht per minuut). Veel hotels hebben een computer waarmee u gratis of tegen een gering bedrag het internet op kunt.

omhoog

Gezondheid op reis in Thailand

Tabletten & Vaccinaties
Net als in veel andere Aziatische landen heeft u in sommige gebieden wel een malaria-profilaxe nodig en in andere gebieden weer niet. U moet altijd ruim van te voren uw huisarts of GGD raadplegen. Zij beschikken immers over de meest recente informatie over vaccinaties. Zorg er natuurlijk altijd voor goed verzekerd op reis te gaan.

De Thaise gezondheidszorg
De medische voorzieningen in Thailand zijn vooral in de grote steden uitstekend. Artsen en verplegend personeel zijn zeer goed opgeleid (vaak in de VS op Europa). Ga naar een ziekenhuis als u een arts nodig hebt. Een ziekenhuis is beter toegerust en goedkoper dan een kliniek. De prijs-kwaliteitverhouding is in de ziekenhuizen van het land dusdanig goed dat steeds meer westerlingen, vooral Amerikanen, naar Thailand afreizen om er operaties en medische verzorging te ondergaan. (Een zeer goed ziekenhuis in Bangkokis het Bumrungrad hospital, in Chiang Mai het RAM hospital)

Eten & Drinken
Over het algemeen is het met de hygine in Thailand niet zo slecht gesteld. Men kookt bijna altijd het water en gebruikt in de meer ontwikkelde gebieden ijskasten om voedsel op te slaan. Persoonlijke hygine is daarnaast erg belangrijk voor de Thai. Natuurlijk moet u vooral in het begin oppassen met het eten van (rauw) vlees,vis, salades, ijs en geschild fruit. Drink water alleen uit verzegelde flessen, en nooit uit de kraan.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Thailand verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

TMreizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Thailand mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Thailand een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

Nuttige links
travelclinic.com Up-to-date info over vaccinaties/inentingen voor Thailand van het Havenziekenhuis te Rotterdam
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Thailand

Reizen in Thailand is geen bijzonder risicovolle aangelegenheid. Toch moet u op toeristische plekken (Bangkok en Chiang Mai) de altijd aanwezige zakkenrollers en andere kruimeldieven in de gaten houden. Draag daar, maar ook in nachttreinen en nachtbussen uw belangrijke spullen altijd op uw lichaam. Laat vooral in de goedkopere hotels niets waardevols op de kamer liggen. Neem een kamer waarvan de deur op slot kan, en zorg ervoor dat de ramen van de kamer dicht zijn als u er niet bent of slaapt.
Ga nooit in zee met figuren die een fantastische exportdeal in edelstenen voor u in petto hebben. Dit zijn zonder uitzondering oplichters. Deze doen zich meestal voor als zeer aardige tuk tuk chauffeurs die u bijna voor niets door de stad willen rijden, beweren dat het een nationale feestdag is en dat tempels gesloten zijn om u vervolgens bij een dure edelstenenwinkel af te zetten.

Als vrouw alleen
Thailand n van de meest prettige landen om als vrouw alleen te reizen. Hoewel soms nieuwsgierig zal een Thaise man een vreemde vrouw niet snel aanraken. Wel hebben Thaise mannen nog wel eens het idee hebben dat Westerse vrouwen gemakkelijk zijn, iets dat voor een groot deel te wijten is aan uitspattingen van uw voorgangers. Voor een ander deel kan dit te maken hebben met hoe u op reis in Thailand gekleed gaat. Draag geen hele korte broek of rok, en geen hemdje met inkijk aan alle kanten. Vrouwen worden geacht een bh te dragen (dit was nog niet zo lang geleden bij de Thaise wet verplicht). Bij een bezoek aan een tempel dienen schouders en knieen bedekt te zijn.

Nuttige links
minbuza.nl De laatste reisadviezen voor Nederlanders naar Thailand van het Ministerie van BuZa
diplomatie.be De laatste reisadviezen voor Belgen naar Thailand van het Ministerie van BuZa

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TMreizen naar Thailand op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding

Zorg dat u in Thailand comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Thailand reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.
Wat u zelf bij u moet hebben hangt af van waar u naar toe gaat. Vooral toiletpapier is buiten de grote plaatsen een onverkrijgbare luxe. Als u naar een afgelegen streek of een eilandje gaat moet u ervoor zorgen zaken als merksigaretten, films, batterijen en dergelijke mee te nemen, want dit soort artikelen zijn daar of niet te krijgen of veel duurder. Zorg ervoor uw eigen snorkel en duikbril bij u te hebben, want het ter plaatse te huren materiaal is vaak kapot of niet passend.

Kleding
Neem niet te strak zittende dunne katoenen kleding mee. Een windjack en een trui zijn vooral in de hoger gelegen gebieden geen overbodige luxe, 's avonds koelt het daar behoorlijk af. Het is niet nodig veel kleding mee te nemen omdat u uw kleren bijna overal kunt laten wassen. U betaalt ergens tussen de € 0,40 en 0,80 per kilo wasgoed. Kleding is in Thailand voor weinig geld te koop. Vergeet vooral geen petje tegen de al te felle zon en regenkleding mee te nemen. Een poncho is zeer geschikt, in een regenjas met mouwen wordt u door transpiratie net zo nat als van de regen. In Thailand kunt u overigens voor weinig geld poncho's van prima kwaliteit kopen.

omhoog

Fotograferen en Filmen in Thailand

Thailand is een mekka voor fotografen. Wanneer u vriendelijk toestemming vraagt, zijn de meeste Thai bereid om voor u te poseren. Het fotograferen en filmen van de bergvolkeren in het noorden is iets problematischer, aangezien sommigen eraan gewend geraakt zijn dat ze geld krijgen voor het poseren. Sommige Akha en Karen stellen het überhaupt niet op prijs gekiekt te worden.
U zult in Thailand waarschijnlijk ook gaan fotograferen in de natuurgebieden. Om details en dieren in dicht regenwoud te fotograferen heeft u wel een lichtgevoelige lens nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zorg ervoor altijd een telelens paraat te hebben, vooral als u een boottocht maakt over een rivier waarlangs veel dieren leven. De beste foto's maakt u vooral in een tropisch land als Thailand vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Fototip
U zult er als toerist nooit bij nadenken, maar het is ongepast om met de rug naar een Boeddhabeeld toegekeerd te poseren. Dit wordt door Boeddhisten opgevat als een grove belediging.

omhoog

Electriciteit in Thailand

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Thailand

omhoog

Lokale gebruiken in Thailand

Omgang met de bevolking
De meeste Thai kennen onze manier van handenschudden wel, maar gebruiken toch liever de 'wai'. Bij deze manier van begroeten vouwt u uw handpalmen tegen elkaar ter hoogte van uw borst. Er ontstaat zo een soort kegelvorm, die doet denken aan de Lotus-bloem. De lotus is zeer belangrijk binnen het Boeddhisme. Buig tegelijk uw hoofd een beetje. De wai is vooral erg belangrijk als u een ouder iemand begroet.
Voor de Thai is het hoofd zowel letterlijk als figuurlijk het meest verheven deel van het lichaam. Raak een Thai daar dan ook nooit aan (aai een kind niet over de bol) en richt nooit uw voet naar mensen. Bij het betreden van een Thais huis wordt het bijzonder op prijs gesteld wanneer u uw schoenen uitdoet.

Het Koningshuis
De Thai hebben een diep respect voor de Koninklijke familie. Het is dan ook absoluut ongepast om tegenover een Thai laatdunkend of neerbuigend te doen over het Thaise Koningshuis.

Religie
Ook in Thailand is het not done om in korte broek, singlet of bikini tempels of heiligdommen te bezoeken. Schoenen moeten voor het betreden van de ruimte met de belangrijkste beeltenis van Boeddha uitgedaan worden. Hou er rekening mee dat elk Boeddhabeeld, beschadigd of niet, als heilig wordt beschouwd. Leun hier dan ook niet tegenaan en klim er absoluut niet bovenop. Wanneer u op de grond gaat zitten, zorg dan dat uw voeten niet richting een Boeddha-beeld wijzen.
Het is voor Boeddhistische monikken verboden direct lichaamscontact te hebben met een vrouw of iets rechtstreeks aan te nemen van een vrouw. Als u als vrouw een monnik iets wilt geven, moet u dit dan ook via een man doen.

Feestdagen
In een land met zoveel tempels is het onvermijdelijk dat er ook heel veel Boeddhistische feestdagen zijn. De data van de tempelfeesten verschillen per jaar, aangezien ze vastgesteld worden aan de hand van de Thaise maankalender. Deze kalender heeft wel 12 maanden, maar is afhankelijk van stand van de maan, en niet zoals bij onze kalender, van de stand van de aarde ten opzichte van de zon.
Ook andere elementen van de Thaise cultuur, zoals beeldhouwkunst, bouwkunst en schilderkunst, zijn sterk beïnvloed door het boeddhisme. Verder zijn in de Thaise muziek, dansen en het theater veel geloofselementen verweven.
Het is niet alleen maar boeddhisme wat in Thailand de klok slaat. Heel af en toe komt u onderweg een kerk tegen, en bij de grens met Maleisië wonen veel moslims.

omhoog

Eten en drinken in Thailand

De Thaise keuken is wereldberoemd en een van de vele hoogtepunten van een reis in Thailand. De Thai houden vooral van allerlei kleine hapjes, het liefst de hele dag (en nacht) door. Vandaar de talrijke eetstalletjes op straat, waar u uzelf 24 uur per dag tegoed kunt doen aan de meest uiteenlopende lekkernijen.
Rijst en noedels zijn de basis van elke maaltijd. Dit wordt aangevuld met varkensvlees, gevogelte, vis of schaaldieren en vele soorten groenten. Talloze kruiden en specerijen complementeren dit geheel. Vooral als u van pittig eten houdt zal de Thaise keuken een genot zijn. Als u het minder pittig wilt moet u vragen om 'mai phet'.
Eten in Thailand is beslist niet duur. U kunt rustig gaan eten bij eetstalletjes waar de gerechten in een gloeiend hete wok klaargemaakt worden. Het is oppassen geblazen als het eten al te lang in de zon heeft gelegen.
Wanneer u dit allemaal niet aandurft, of geen liefhebber bent van de oosterse keuken, kunt u terecht in de grote, luxe (en dus ook wat duurdere) toeristenrestaurants. In de grote steden en drukbezochte toeristencentra kunt u meestal ook terecht bij fastfoodketens als MacDonalds en pizzatenten.
Door het grote aantal Chinezen in Thailand, zijn er ook veel chinese restaurants. Een prima alternatief als u geen liefhebber van heet eten bent, maar nu ook weer niet meteen aan de hamburger wilt in Azië.

Drank
In een tropisch land als Thailand zult u als liefhebber van de sapjes goed uit de voeten kunnen. Stalletjes waar vers geperst fruitsap wordt verkocht ziet u overal op straat, en op veel plekken kunt u genieten van verse kokosmelk.
Liefhebbers van iets sterkers zullen zich waarschijnlijk kunnen vinden in de lokale whisky. De zoetig smakende Mekong- en Sangthip whisky zijn de populairdere Thaise whiskies. Een cocktail van Thaise Whisky en versgeperst vruchtensap gaat er goed -en verraderlijk makkelijk- in. Wijn en buitenlandse sterke dranken zijn naar verhouding wel prijzig. De meeste wijn is trouwens ook niet van een denderende kwaliteit. Net als in veel andere Aziatische landen zult u als wijndrinker dan ook niet echt aan uw trekken komen.
Het lokale bier heeft verschillende alcoholpercentages. Het meest gedronken Thaise bier is Singha Bier. Singhabier heeft 5% alcohol, Singha Gold 4%. Verder zijn Chang en het lichtere Leo ook populaire merken. Daarnaast is in Thailand ook veel importbier verkrijgbaar.

Thaise souvenirs

Veelgekochte souvenirs in Thailand zijn Thaise zijde, batiks, zilver, edelstenen, maskers, voorwerpen van brons of bamboe en geglazuurd aardewerk. In de streek rond Chiangmai en Sukhothai wordt al vanaf de 12de eeuw aardewerk en porcelein gemaakt. Het wordt nu in grote hoeveelheden nagemaakt, en is van een goede kwaliteit. Thailand is een land waar u goed moet kunnen afdingen, vooral bij het kopen van een souvenir. Betaal dus niet meteen het bedrag wat het prijskaartje aangeeft, in veel winkels is dit slechts het uitgangspunt voor de onderhandeling. Afdingen is overigens geen sport of grap, maar een gewoon gebruik bij het winkelen in Thailand.
Bedenk dat veel antiek nagemaakt is. Pas als u er weinig kennis van hebt vooral op met het kopen van sieraden. Er zijn nogal wat nep-snuisterijen in omloop. Verder is de Thaise Gem-Scam, een edelstenen-zwendel, inmiddels wereldberoemd, maar nog steeds lopen veel toeristen in deze val. Het is verboden boeddhabeelden uit te voeren.
De winkeltijden in Thailand liggen niet echt vast, maar reken erop dat u altijd tussen 09.00 en 21.00 uur ergens naar binnen kunt.

 

omhoog

 

 
Thailand
Bouwstenen
Individuele rondreizen
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Vrijblijvende aanvraag
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV