Individuele rondreizen naar Sri Lanka © Travelmarker Reizen

Sri Lanka - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken | winkelen |

Landeninfo Sri Lanka

Klimaat in Sri Lanka

Het tropische Sri lanka heeft zoals zoveel eilanden in AziŽ twee moessons. De zuidwestelijke moesson brengt van mei tot eind september regen in het zuiden, de westkust en de hooglanden, het deel van het land waar onze reizen zich afspelen. Naarmate de zuidwestmoesson vordert wordt het dan droger (mei en juni zijn dus natter dan augustus en september). Van oktober tot januari is de noordoost moesson actief in - u raad het al - het noorden en oosten van Sri Lanka. Ook in het bergachtige gedeelte van het eiland dat TMreizen bezoekt valt dan, in het laatste kwartaal van het jaar dus, veel regen.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden dat april & mei en oktober & november de natste maanden zijn voor Sri Lanka. Moessonregens duren echter zelden de hele dag duren en vallen meestal in de vorm van hevige, maar korte buien.

Kaart Sri Lanka
Kaart Sri Lanka
rondreis Sri Lanka Highlights
rondreis Sri Lanka Klassiek
neerslag in mm
Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec
Negombo (west)
47 71 128 244 298 154 103 87 187 351 294 153
Colombo (west)
55 74 136 250 382 186 124 116 236 371 306 166
Trincomalee (oost)
116 105 56 49 50 25 64 86 100 222 343 365
Sigiriya (midden)
109 87 84 169 97 55 70 71 99 267 298 258
Kandy (midden)
86 82 89 213 164 118 119 116 155 297 303 211
Nuwara Eliya(midden)
107 90 86 178 161 175 158 144 162 258 244 211
Mirissa (zuid)
96 60 66 135 153 153 156 135 135 186 192 153

De moessons tijdens een reis over het eiland vermijden garandeerd u overigens geen droge voeten; een fikse regenbui in de namiddag is volkomen normaal en brengt een welkome verkoeling. Het noordoosten (luchtvochtigheidsgraad 60%) van Sri lanka is een stuk droger dan het zuidwesten (luchtvochtigheidsgraad 70-90%).

Over het algemeen zijn de maanden tussen maart en augustus de warmste, en die tussen oktober en februari de koudste. Dit is niet iets om op te letten wanneer u Sri Lanka bezoekt, het temperatuurverschil tussen de koudste en warmste maand is maar drie graden.

Klimaat op de Malediven

Het weer op de Malediven wordt bepaald door de noordoost-moesson en de zuidwest-moesson. De noordoost-moesson brengt van november tot en met april een wat droge periode met weinig wind. Het staartje van de de noordoost-moesson, de maanden maart en april, zijn de warmste maanden. Hierop volgt een tweeweekse periode van veel wind en regen (eind april/begin mei) welke het begin van het nieuwe seizoen aankondigt. De meeste regen valt tijdens de zuidwest-moesson, tussen mei en oktober. Ook in november en december valt er nog regelmatig een bui.

Nuttige links
klimadiagramme.de Aanklikbare kaart van Sri Lanka (neerslag en temperatuurtabellen)
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in Sri Lanka
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in Sri Lanka

omhoog

Grensformaliteiten in Sri Lanka

Het ETA on line visum dat u verplicht bent aan te vragen is geldig voor een verblijf van maximaal 30 dagen en kost op dit moment 35 dollar per persoon. Om het visum aan te vragen is een Nederlands of Belgisch paspoort vereist dat na terugkeer uit Sri Lanka nog 6 maanden geldig is. Het ETA visum moet worden aangevraagd en verkregen voor u vertrekt. Bij aankomst in Sri Lanka (binnen 3 maanden na de autorisatiedatum) gaat u naar de immigratiedienst waar u uw paspoort, retourticket, een recent bankafschrift met voldoende saldo (minimaal USD25 per persoon per dag) toont, samen met de kopie van het ETA document (de print van het e-visum). Hierna zult u het double-entry toeristenvisum voor een verblijf van maximaal 30 dagen ontvangen. Indien u bij aankomst niet over een ETA beschikt, wordt u verplicht dit ter plaatse alsnog te regelen, reken erop dat de kosten dan hoger kunnen uitvallen en de wachtrij lang is.

Let op: in verband met de geldigheidsduur van het visum, moet u het niet eerder dan 3 maanden voor aankomst aanvragen, circa een maand voor vertrek volstaat. De betaling kan alleen online per creditcard (Visa, Mastercard en American Express) worden voldaan.

Op een aanvraag voor een visum via de ETA website ontvangt u binnen twee dagen antwoord. Op het aanvraagformulier dient u uw e-mailadres in te vullen. U ontvangt namelijk de bevestiging per email. Deze bevestigingsemail (de print van het e-visum) dient u bij aankomst in Sri Lanka te kunnen tonen. Let op: De letter O komt niet voor in een Nederlands paspoortnummer. U dient altijd het cijfer 0 te gebruiken.

De aanvraag is alleen in het Engels beschikbaar en u kunt uitsluitend met een creditcard betalen. U kunt ook gebruik maken van een Nederlands of Belgisch visumbureau waar de aanvraag in het Nederlands is opgesteld en u ook met Ideal kunt betalen. Hiervoor betaalt u circa € 20 extra.

Ingeval van een langer verblijf, tot maximaal 90 dagen, kunt u bij de ambassade terecht voor een visum (maandag t/m vrijdag, 10.00 u -13.00 u).

U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u bij het op reis gaan in het bezit bent van de juiste en geldige reisdocumenten (paspoort, visa, inentingsbewijzgen). Houdt u er rekening mee dat een visum ook nodig kan zijn voor het land waar u een tussenlanding of overstap maakt.

Let op: bovenstaande informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. De meest actuele informatie vindt u op het ETA on line visum.

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Sri Lanka
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Sri Lanka

De munteenheid is de Sri Lanka rupee, afgekort lkr. In de grote Sri lankaanse steden kunt u overal met uw creditcard geld pinnen. Met uw gewone pinpas kunt bij de meeste bankfilialen, zoals die van de Sampahtbank, geld pinnen. Uw pinpas moet wel voorzien zijn van het Maestro- of Cirrus-logo. Op het vliegveld van Colombo kunt u bij verschillende banken in de aankomsthal geld wisselen of pinnen. Het is verder in bijna in ieder Sri lankaans hotel en restaurant mogelijk geld te wisselen. De koers is daar echter vrijwel altijd lager dan bij de bank. Overigens worden cash euro's ook door veel kleinere hotels ageaccepteerd. In veel Srilankaanse hotels kunt u met een creditcard betalen. Neem nieuwe bankbiljetten mee naar Sri Lanka. Oude worden vaak geweigerd.

Rupees terug wisselen
Hou er wel rekening mee dat rupees alleen op het vliegveld van Colombo zijn terug te wisselen naar dollars en euro. Rupees kunnen buiten Sri Lanka niet gewisseld worden.

Openingstijden banken
De banken op Sri Lanka zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 13.00 uur (soms tot 15.00 uur) open.

Zakgeld
Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Sri Lanka zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 250 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.
Een vakantie in Sri Lanka hoeft dus niet duur te zijn. Door net als de Srilankanen te onderhandelen kunt u vooral als toerist flink afdingen. Overdrijf het echter niet en let op wat de lokale bevolking betaalt. In de meeste hotels en restaurants op Sri Lanka wordt automatisch 10 procent aan fooi bij het totaalbedrag gerekend. Het is daarnaast natuurlijk wel gebruikelijk om bagagedragers en kamermeisjes ook een fooi te geven.

Geldzaken op de Malediven

Op de Malediven wordt de Maledivische ruffiya (MVR) gebruikt. Op Bandos worden de prijzen in Amerikaanse dollars (USD) aangegeven. De prijzen zijn in de resorts op de Malediven vergelijkbaar met die in Nederland. Men accepteert de meeste creditcards. In Malé zijn banken (zo. t/m do. 08:00-13:30 uur). Fooien vormen voor het personeel een goede manier om hun financiële positie enigszins te verbeteren. De richtlijnen zijn voor de ober en kamerjongen USD 1.00 p.d. en voor kruiers USD 1.00 per bagagestuk. De prijzen op de resort-eilanden liggen ongeveer 20% hoger dan die in Malé.

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Sri Lanka
visa.com Zoek VISA ATM machines in Sri Lanka

omhoog

Taal

Er worden drie talen gesproken in Sri Lanka; Singalees, Tamil en Engels. De officiŽle taal is het Singalees dat door 70 procent van de eilandbewoners gesproken wordt. De tweede nationale taal is het Tamil, afkomstig uit India. Het wordt door ongeveer 20 procent van de bevolking gesproken. In de toeristencentra en de grote steden komt u echter met Engels een heel eind. Daarbuiten kunt u vrijwel alleen met Singalees terecht. Opschriften zijn meestal in het Singalees, het Tamil en het Engels gesteld. Verder heeft de taal in Sri Lanka veel woorden uit het huidige Nederlands geŽrfd, maar daar zult u als toerist weinig profijt van hebben.

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar Sri Lanka nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met Sri Lanka

Nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Sri Lanka

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Sri Lanka

Bellen in Sri Lanka
U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Sri Lanka bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.

De Sri Lankaanse postdienst
Sri Lanka heeft een goed Poste Restante systeem. Het hoofdpostkantoor in Colombo houdt post 2 maanden vast. Postkantoren zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur, en op zaterdag van 8.30 uur tot 13.00 uur.

Internetten en e-mailen in Sri Lanka
Het is vanuit cybercafés in verschillende grote steden en toeristencentra mogelijk het Internet op te gaan en e-mails te versturen.

omhoog

Gezondheid op reis in Sri Lanka

Pillen & Poeders
Net als in veel andere Aziatische landen heeft u in sommige gebieden wel malaria-tabletten nodig en in andere gebieden weer niet. U moet altijd ruim van te voren uw huisarts of GG&GD te raadplegen. Zij beschikken immers over de meest recente informatie over vaccinaties. Zorg er natuurlijk altijd voor goed verzekerd op reis te gaan. Ziekenhuizen in de grote steden zijn redelijk.

Eten & Drinken
Over het algemeen is het met de hygiŽne in Sri Lanka niet zo slecht gesteld. Men kookt vrijwel altijd het water, gebruikt in de meer ontwikkelde gebieden ijskasten om voedsel/drank op te slaan en de persoonlijke hygiŽne is erg belangrijk voor de bevolking. Natuurlijk moet u vooral in het begin oppassen met het eten van vlees, salades, ijs en geschild fruit. Drink water alleen uit verzegelde flessen, en controleer de verzegeling goed, want het schijnt voor te komen dat flessen opnieuw gevuld en verzegeld worden.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Sri Lanka verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

TMreizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Sri Lanka mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Sri Lanka een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

Nuttige links
travelclinic.com Up-to-date info over vaccinaties/inentingen voor Sri Lanka van het Havenziekenhuis te Rotterdam
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Sri Lanka

Sri Lanka is net als de meeste andere landen in de regio een veilig land om in te reizen. Criminaliteit komt zelden voor en de lokale bevolking is bijzonder vriendelijk en behulpzaam.

Nuttige links
minbuza.nl De laatste reisadviezen voor Nederlanders naar Sri Lanka van het Ministerie van BuZa
diplomatie.be De laatste reisadviezen voor Belgen naar Sri Lanka van het Ministerie van BuZa

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TMreizen naar Sri Lanka op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding

Zorg dat u in Sri Lanka comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Sri Lanka reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.
Voor een reis door Sri lanka moet u vooral de volgende zaken niet vergeten: Toiletpapier (is soms in apotheken te koop), Nescafť (de Sri Lankaanse koffie is ondrinkbaar), muggenolie, zaklamp (ook in de grote steden valt de electriciteitsvoorziening regelmatig uit), zonnebrandolie en tampons.

omhoog

Fotograferen en Filmen in Sri Lanka

Sri Lanka is een bijzonder fotogeniek land. De variatie in landschappen lijkt wel oneindig, evenals de lichtval. Het leven is kleurrijk en laat zich graag vastleggen. Daarnaast telt het land een onvoorstelbaar aantal magnifieke overblijfselen uit het verleden. Als u het vooraf vriendelijk vraagt is er vrijwel geen Srilankaan die er moeite mee heeft om gefotografeerd te worden. Vaak vraagt men wel om de foto op te sturen. Beloof dit nooit als u dit niet van plan bent te doen.
Bijzonder is dat ook de meeste monikken er geen moeite mee hebben gefotografeerd te worden. Maak van deze kennis geen misbruik, vooral bij monikken is het belangrijk eerst toestemming voor een foto te vragen.
U zult in Sri Lanka waarschijnlijk ook gaan fotograferen in de natuurgebieden. Om details en dieren in dicht regenwoud te fotograferen heeft u zeer lichtgevoelige lens nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zorg ervoor altijd een telelens paraat te hebben, vooral als u een boottocht maakt over een rivier waarlangs veel dieren leven.

Tip
U zult er als toerist nooit bij nadenken, maar voor de Singalezen is het ongepast om met de rug naar een Boeddhabeeld toegekeerd te poseren. Dit wordt opgevat als een grove belediging. Maak zeker geen foto's met flits van antieke muurschilderingen, het flitslicht doet deze fresco's hun kleur verliezen. De beste foto's maakt u vooral in een tropisch land als Sri Lanka vroeg in de ochtend of laat in de middag.

Fotograferen bij bezienswaardigheden is vrijwel overal gratis, voor het gebruik van uw videocamera betaalt u bij de tempel van de Tand in Kandy en het olifantenweeshuis in Pinnawela circa € 4.

omhoog

Electriciteit in Sri Lanka

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Sri Lanka

omhoog

Lokale gebruiken in Sri Lanka

Sri lanka heeft zoals de meeste Aziatische landen een bloeiende cultuur, en kunstnijverheid staat op een hoog peil. Iedere streek heeft ook z'n eigen gebruiken, culturele activiteiten en evenementen.
Ongeveer 70 procent van de bevolking hangt het Theravada Boeddhisme aan. Het hindoeisme volgt met ongeveer 15 procent. De overige 15 procent is eerlijk verdeeld onder de moslims en christenen.

Evenementen en feesten op Sri Lanka
Sri Lanka kent een groot aantal feestdagen. Omdat veel feestdagen ieder jaar op andere data plaatsvinden en er lokaal grote verschillen bestaan is het moeilijk te bepalen waar en wanneer een feestdag plaatsvindt. Vooral de feesten tijdens volle maan in februari zijn voor bezoekers zeer interessant. Dan trekt een hele optocht van dansers, muzikanten en olifanten door steden als Kandy en Colombo. Er worden tijdens dit soort optochten vaak zitplaatsen langs de route verkocht. Als u niet houdt van staan of meelopen is dit misschien interessant, maar het is zeker geen noodzaak, vooral niet gezien de vaak hoge prijzen.

omhoog

Eten en drinken in Sri Lanka

De keuken van Sri Lanka
Hoewel de keuken van Sri Lanka niet zo verfijnd is als andere Aziatische keukens, zoals bijvoorbeeld die van Thailand, valt er op culinair gebied toch bijzonder veel te ontdekken. Als u niet op reis bent om hetzelfde te eten als thuis zult u vooral genieten van de 'rice and curry' die in vrijwel alle restaurants geserveerd wordt (€1 tot 4). Dit gerecht bestaat uit rijst met een groot aantal bijgerechten zoals dal (linzen), papadam en naar keuze vis, kip of beef. 'Rice and Curry' wordt voor rond de €0,50 voor de werkende srilankaan ook als lunchpakket op veel plekken langs de kant van de weg verkocht (tussen 11 en 2 uur). Als u hier voor de lunch geen zin in heb zijn er volop kraampjes waar u snacks kunt kopen. Aan de kust kunt u uzelf tegoed doen aan al het goede dat de zee te bieden heeft. Waar Sri Lanka vooral in excelleert is de enorme keuze aan fruit; vrijwel alle fuitsoorten van Azië kunt u hier proeven.

Drank
Sri Lanka heeft op twee landen na de grootste theeproductie ter wereld. Pure, heldere roodbruine Ceylon thee drinkt het best bij de lunch of in de middag. Koffieleuten zullen teleurgesteld zijn, de Srilankaanse koffie is letterlijk een slap aftreksel van wat wij gewend zijn. Geef bij thee en koffie altijd duidelijk aan of u er wel/geen suiker of melk in wilt, want veel gelegenheden serveren automatisch een mierzoete bak thee of koffie met melk. Frisdrank is overal te koop, vooral natuurlijk cola en fanta. Veel lekkerder zijn de versgeperste fruitsapjes. Alcoholische dranken zijn voornamelijk in bars van de luxueuzere hotels te krijgen. In de meeste restaurants kunt u wel bier bestellen (€0,80 tot 1,50 voor een halve liter). Veel plaatsen hebben ook bars die gekoppeld zijn aan (staats)slijterijen. Hier wordt vooral de beruchte Srilankaanse arak geschonden, een distillaat uit rijst.

omhoog

Winkelen in Sri Lanka

In Sri lanka zijn vooral edelstenen en zilver veelgekochte souvenirs. Verder zijn ook maskers en batiks populair. Tegenwoordig worden batiks nog enkel voor de toeristenindustrie en de export gemaakt, klassieke stukken ziet u vrijwel nergens meer. Ratnapura is de plek waar de edelstenen gevonden worden, maar verkocht worden ze in het hele land. Let erop dat er veel kaf tussen het koren zit, dus als u geen verstand hebt van edelstenen kunt u beter in een gerenommeerde zaak kopen en om een bewijs van echtheid vragen

omhoog

 

 
Sri Lanka
Individuele rondreizen
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Vrijblijvende aanvraag
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV