Individuele rondreizen naar Nicaragua © Travelmarker Reizen

Nicaragua - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken |

Landeninfo Nicaragua

Klimaat in Nicaragua

Het oostelijk deel van Nicaragua (Het Atlantisch laagland en het oostelijk deel van het Centraal Hoogland) heeft een regenwoudklimaat, met regenval het gehele jaar door.
Het noordoosten kent een kort droog seizoen (februari-april). Zeker het laagland is nog voor een zeer groot deel met regenwoud bedekt, in het noordoosten met savannebos.
Langs de kust liggen uitgestrekte mangrove- en moerasbossen. Het westelijke deel van het land, het Pacifisch gebergte, de Depressie en de westelijke hellingen van het Hoogland, kennen een savanneklimaat met een droge 'winter' (november-april) van 4 tot 6 maanden.
De hoogste delen van het Centrale Hoogland kennen een gematigd klimaat met een droge winter.

Temperatuur in Nicaragua
De gemiddelde temperatuur in het noordwestelijke gedeelte van Nicaragua is 17°C. Overdag schommelt deze tussen de 15 en 22°C en ‘s nachts tussen de 14 en 18°C.
In de westelijke laaglanden van Nicaragua heerst in plaats van een tropisch klimaat een savanneklimaat. Het is hier erg warm (in de regel boven de 30 °C overdag), maar er is altijd genoeg frisse wind. Tijdens het droge seizoen wordt het hierdoor wel erg stoffig. In het midden van het land op een hoogte tussen 750 en 1.600 meter is de temperatuur lager. Overdag is het een aangename 24° C tot 27° C, en 's nachts is het 15° C tot 21° C.
In de bergen (boven de 1.600 meter) is het nog kouder. Zo'n 22° C tot 24° C overdag, en kouder dan 15° C 's nachts.

Neerslag & Seizoenen in Nicaragua
Het regenseizoen loopt in Nicaragua van mei tot oktober en gemiddeld valt hierin meer dan 700 mm neerslag per jaar. In het westen langs de kust is er een duidelijke scheiding tussen het droge en het natte seizoen. Dit in tegenstelling tot het oosten van het land, waar het door de tropische regenwouden constant vochtig is. Het droge seizoen valt in Nicaragua in de maanden januari tot juli. In deze periode valt er bijna geen regen en tussen februari en april valt er vaak geen druppel regenIn het noordwestelijke gedeelte van het land is de gemiddelde neerslag 1.700 mm per jaar en afhankelijk van de ligging kan de relatieve luchtvochtigheid oplopen tot 80 a 90%.

Beste reistijd voor Nicaragua
Afgezien van de maanden april en mei, is er niet echt een slechte tijd om Nicaragua te bezoeken. De beste maanden om in Nicaragua te reizen zijn december en januari omdat het dan een stuk koeler is. Ook zijn in het droge seizoen de wegen beter begaanbaar. De maanden april en mei zijn het warmst en door de hoge luchtvochtigheid is het er dan klam en zweterig, maar ook erg stoffig doordat er dan al langere tijd geen neerslag is gevallen.

| klimaat Costa Rica |

Nuttige links
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in Nicaragua
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in Nicaragua

omhoog

Grensformaliteiten in Nicaragua

Voor Nicaragua is geen visum nodig bij een verblijf korter dan 90 dagen. Uw paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn bij terugkomst in Nederland of België. Bij vertoon van een geldig paspoort en retourticket krijgt u bij aankomst voor circa 7 dollar een toeristenvisum in het paspoort gestempeld. Dit bedrag kan aan veranderingen onderhevig zijn. Neem identiteitskaarten mee (indien mogelijk andere dan paspoort of rijbewijs), bijvoorbeeld een collegekaart, International Student Identity Card, etc; deze leveren soms een korting op.

Vertrekbelasting
Iedere intercontinentale bestemming heft bij vertrek uit Nicaragua de zogenaamde departure tax. Deze bedraagt op dit moment 35 US dollar per persoon en dient in dollars of Cordoba’s te worden afgerekend bij het inchecken aan de balie. Dit bedrag kan aan verandering onderhevig zijn.

|grensformaliteiten Costa Rica |

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in Nicaragua

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Nicaragua
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Nicaragua

De nationale munteenheid in Nicaragua is de Nicaraguaanse Cordoba.
1 Cordoba is onderverdeeld in 100 centavos. 27 Cordoba is ongeveer 1 euro.

Geld wisselen in Nicaragua
Amerikaanse dollars kunnen bij vrijwel iedere bank gewisseld worden, terwijl de euro maar zelden wordt aangenomen.
US Dollars en creditcards worden bijna in veel delen van Nicaragua geaccepteerd, ook als betaalmiddel. De Euro wordt nog niet als betaalmiddel geaccepteerd,maar kunt u wel wisselen bij de banken. Voor het wisselen van euro’s worden echter vaak aanzienlijk meer kosten dan voor het wisselen van dollars in rekening gebracht.
Met een Nederlandse bank- of giro pinpas kunt u in de grotere steden terecht bij de geldautomaten. Het dient aanbeveling niet uitsluitend uw pinpas mee te nemen.
In de belangrijkste steden en toeristische oorden, hotels en grote restaurants worden de meeste creditcards geaccepteerd. In kleinere gelegenheden veelal niet. Indien u een auto wilt huren is een creditcard echter verplicht.
Reischeques worden tot op heden nog nergens in het land geaccepteerd. Ze kunnen enkel gewisseld worden aan de grenzen en bij de zogenaamde casas de cambio in Managua.
Banken en overheidsinstellingen zijn open van 8.00 tot 17.00 uur
Kort samengevat is het handig om bij aankomst een flink bedrag te pinnen zodat u voldoende hebt voor de eerste dagen en daarnaast een reserve aan cash dollars bij u heeft mocht het langer duren dan verwacht voordat u de volgende pinautomaat tegenkomt.

Fooien
Fooien geven is in restaurants in Nicaragua gebruikelijk. In de duurdere hotels en restaurants is vaak al 10% bij de rekening inbegrepen. In de kleinere restaurants is 5 – 10% een redelijke richtlijn. De fooi voor de gidsen is ongeveer US$2,- p.p. per dag. Taxi's worden niet getipt.
Kamermeisjes in hotels verwachten meestal een halve euro per p.p per dag, kofferjongens ongeveer hetzelfde of iets minder per koffer.

Afdingen
Natuurlijk moet u bij kraampjes en op markten wel proberen wat van de prijs te halen, maar haal niet het onderste uit de kan, daar het gemiddelde inkomen in Nicaragua laag is.

Zakgeld
Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Nicaragua zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 250 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

| geldzaken Costa Rica |

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Nicaragua
visa.com Zoek VISA ATM machines in Nicaragua

omhoog

Taal

De officiële taal in Nicaragua is het Spaans. Als gevolg van Britse invloeden wordt aan de Caribische kust en op de Corn Islands ook Engels gesproken. Een paar woordjes Spaans of meer wordt door de lokale bevolking zeer gewaardeerd. Op afgelegen plekken worden nog inheemse talen gesproken, zoals Sumu, Miskito en Rama.

| taal Costa Rica |

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar Nicaragua nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met Nicaragua

In Nicaragua is het 7 uur (wintertijd) vroeger dan in Nederland/België. In de zomertijd is dit verschil 8 uur.

| tijdsverschil Costa Rica |

Nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Nicaragua

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Nicaragua

Bellen in Nicaragua
Om naar Nederland te bellen moet u 0031 draaien, gevolgd door het abonneenummer.
Houdt u er rekening mee dat in de hotels een behoorlijk bedrag aan bemiddelingskosten wordt gerekend. U bent het goedkoopst uit wanneer u een telefoonkaart gebruikt. Nog goedkoper is uiteraard bellen over het internet, u doet dit in een van de vele internetcafes in de grotere plaatsen van het land.
Bereik van mobiele telefoons is nog beperkt, maar u kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Nicaragua bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.

Postzaken in Nicaragua
Post voor het buitenland kunt u het beste afgeven bij het postkantoor of bij hotelrecepties. Post van en naar Nicaragua is betrouwbaar, maar niet heel snel. Gemiddeld duurt het 10 dagen voordat post in Nederland arriveert.

Internet & e-mail
Internetten is mogelijk in de grote steden en soms ook bij de hotels.

| communicatie Costa Rica |

omhoog

Gezondheid op reis in Nicaragua

Nicaragua is geen malariagebied. Toch moet u zelf voor vertrek hierover goed laten voorlichten door uw huisarts en de GGD en u in Nicaragua tegen de muggen beschermen door vooral in de avond licht gekleurde kleren te dragen, een lange broek, sokken en lange mouwen en u goed in te smeren met antimuggenolie of zalf waar de stof DEET inzit. Vergeet vooral geen muggenolie en een klamboe mee te nemen.

TM reizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Nicaragua mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcrème of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Nicaragua een breed spectrum antibioticum adviseert.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Nicaragua verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

| gezondheid Costa Rica |

Nuttige links
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Nicaragua

Wanneer u uw sieraden en dure horloges thuis laat en uw reisdocumenten en geld in een tasje onder uw kleding draagt of achterlaat in de kluis van uw hotel is het reizen door Nicaragua net zo veilig als in elk ander land. Verder zijn op luchthavens, bij busstations, in steden of op andere openbare gelegenheden vaak zakkenrollers actief.

Waar regelmatig toeristen komen is kleine criminaliteit. Daarom de volgende tips:
• Laat gouden en zilveren sieraden thuis. Waardevolle spullen die u nodig heeft (paspoort, ticket etc.) dient u zoveel mogelijk achter te laten in uw hotel (en uiteraard niet te vergeten als u weer verder reist).
• Ga niet met veel geld op zak en een grote camera om uw nek 's avonds wandelen of naar het strand. Laat geld, camera en dergelijke ook niet op uw kamer rondslingeren. Stop geld onzichtbaar weg (in een ritsriem of in een geldzakje om uw nek).
• Wanneer u tijdens een selfdrive stopt voor de lunch, haalt u dan zichtbare tassen uit de auto en sluit de auto altijd goed af. Houdt u bij een busreis altijd uw bagage in de gaten.
• Leg uw tas met spullen op het strand niet achter u, maar ga er met uw hoofd op liggen.
• In de gebieden die op onze website worden aangeboden kunt u zonder probleem reizen.
Na zonsondergang raden we reizen echter af.
• Wees altijd voorzichtig tijdens gebruik van het openbaar vervoer.

| risico's Costa Rica |

Nuttige links
minbuza.nl De laatste reisadviezen voor Nederlanders naar Nicaragua van het Ministerie van BuZa
diplomatie.be De laatste reisadviezen voor Belgen naar Nicaragua van het Ministerie van BuZa

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TMreizen naar Nicaragua op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding

Zorg dat u in Nicaragua comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Nicaragua reist met een huurauto is een harde koffer uiteraard ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.

| bagage & kleding Costa Rica |

omhoog

Fotograferen en Filmen in Nicaragua


| fotograferen & filmen Costa Rica |

omhoog

Electriciteit in Nicaragua

In Nicaragua is het voltage overal overwegend 110 Volt. De stopcontacten zijn Amerikaans,dus zorg er wel voor dat u een wereldstekker en een adapter bij u heeft, bijvoorbeeld voor een scheerapparaat en vooral voor het opladen van filmbatterijen. De elektriciteit in Nicaragua wil nog wel eens uitvallen, zodat u vooral van een zaklamp veel plezier kan hebben.

| electriciteit Costa Rica |

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Nicaragua

omhoog

Lokale gebruiken in Nicaragua

Tot 1990 werd Nicarauga verscheurd door een guerrillaoorlog tussen de Somoza-dictatuur en de Sandinisten. Mijdt politieke discussies, daar het verschil tussen links en rechts gevoeliger ligt dan bij ons.

| gebruiken Costa Rica |

omhoog

Eten en drinken in Nicaragua

Zoals in de meeste Zuid-Amerikaanse landen bestaat een maaltijd in Nicaragua voornamelijk uit rijst, bonen en veel vlees. Typisch Nicaraguaanse gerechten vindt u voornamelijk op straat in kraampjes. De gerechten die u hier aan zult treffen zijn Gallo Pinto (zwarte bonen met rijst), rijst met bonen geserveerd met eieren en Quesillos, tortilla’s met maïs/ kaas en uien. Nacatamal is een gestoomd deegpakketje gevuld met groenten en soms vlees.
Aan de kust kunt u terecht voor heerlijke visgerechten, maar ook voor de traditionele gerechten, veelal pittiger bereid. Verder worden er veel tropische vruchten gegeten.

Restaurants in Nicaragua
Echte restaurants vindt u bijna alleen in de grote steden. Hier kunt u zich tegoed doen aan de lokale keuken. Kijk waar de meeste Nicaraguaanse mensen zitten te eten en ga daarheen. De meeste zijn goed en goedkoop. In de meeste restaurants wordt op gerechten uit de Italiaanse keuken na geen westerse gerechten aangeboden.

Drank
Het drinken van kraanwater in Nicaragua wordt afgeraden. U kunt beter flessen mineraalwater kopen en dit drinken. Let ook op met ijsklontjes, deze zijn vaak niet gemaakt van mineraalwater. Wat alcohol betreft zit u in Nicaragua wel goed, rum is iets wat veel gedronken wordt. Flor de Caña is het huismerk van Nicaragua. Ook bier is vrijwel overal verkrijgbaar en erg goedkoop.

| eten & drinken Costa Rica |

omhoog

 

 
Nicaragua
Individuele rondreizen
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Vrijblijvende aanvraag
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV