Individuele rondreizen naar Nepal © Travelmarker Reizen

Nepal - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken |

Landeninfo Nepal

Klimaat in Nepal

De klimaatzones van Nepal
Nepal is een land waar u van zuid naar noord over een breedte van maximaal 180 kilometer alle klimaatzones doorloopt: van de tropische laagvlakte tot de 'derde pool' van de wereld: de Mount Everest.
Het land ligt op ongeveer dezelfde breedte als Caïro en Hong Kong. Door deze breedteligging heeft Nepal over het algemeen een prettig klimaat, met zelfs op grotere hoogte nog aangename temperaturen. In de bergen en valleien van de Voor-Himalaya heerst een gematigd klimaat. Warme zomers worden hier afgewisseld door koele winters. In het Himalaya-gebergte heerst boven de 4200 m een alpien klimaat. Daar blijft de temperatuur constant onder het vriespunt en is het landschap met sneeuw en ijs bedekt. Het klimaat in de Terai en de Churia is (sub)tropisch. De zomers zijn er heet en vochtig en de temperatuur kan dan oplopen tot 40 graden celsius. De winters zijn zacht en droog met een minimum van ongeveer 10 graden celsius en een gemiddelde van 17 graden celsius.

Beste reistijd voor Nepal (met uizondering van het Chitwan National Park)

Het klimaat van Nepal wordt gedomineerd door de moessons van Zuid-AziŰ. Wat de beste tijd is om Nepal te bezoeken hangt af van wat u gaat doen. Over het algemeen geldt dat het voor- en najaar de beste tijden voor een trek in Nepal zijn, want de regentijd valt in onze zomermaanden. Dit seizoen, van oktober tot midden maart, is een droge en zonnige periode. Het kan dan 's nachts heel koud zijn, maar zodra de zon schijnt loopt het kwik weer snel op.

Mei, het begin van het regenseizoen
Half mei wordt het warmer en begint het regenseizoen in Nepal. Op lagere hoogte onttrekken stofwolken de bergen aan het oog. Ook hoger is het uitzicht op de bergen niet zo helder als in eerdere maanden. Toch is mei voor een trektocht hoog in de bergen een prima maand, aangezien vrijwel alle passen begaanbaar zijn. Daarnaast komen de planten- en dierenwereld weer tot volle wasdom.

Juni - September, de natte moesson

De regentijd in Nepal duurt van juni tot en met september. De zuidoostmoesson zorgt in deze periode voor hevige stortregens. U moet van eind mei tot eind september in Nepal dan ook rekening houden met spekgladde paden waarlangs bloedzuigers in het gelid staan. De bergen zijn in deze periode vanwege de dichte bewolking nauwelijks zichtbaar. De moessonmaanden zijn dus ongeschikt voor de bergwandelingen in Nepal. Als u in deze periode toch op trektocht wil zijn de Langtangvallei of Mustang gebieden waar u letterlijk nog redelijk uit de voeten kunt.
Tijdens het reizen over de weg in Nepal krijgt u vooral in de heuvels en de bergen met aardverschuivingen te maken, die voor behoorlijk wat oponthoud kunnen zorgen.
Toch behoort een bezoek aan Nepal in deze periode zeker tot de mogelijkheden. Vooral niet-wandelfanaten en liefhebbers van flora en fauna zullen in deze maanden aan hun trekken komen. In de hoger gelegen valleien van Nepal bloeit dan een uitbundige vegetatie. Ook als u buiten de toeristenstroom wilt reizen is dit dé periode. De regenval is weliswaar hevig, maar het regent meestal 's nachts en zelden de hele dag. Het droogst zijn het westen en het noorden van Nepal. Het natst is het zuidelijke laagland. Vooral een bezoek aan de Terai, waar jaarlijks tussen de 2000 en de 3000 mm regen valt, is tijdens de regentijd een bijzonder natte aangelegenheid. Het centrale heuvelland van Nepal heeft met een jaarlijkse neerslag van 1500 mm een stuk minder last van de regenval. In de Kathmandu-vallei is het aantal zonne-uren nog altijd groot. Plaatselijk kunnen de verschillen echter groot zijn: in Pokhara bijvoorbeeld valt tijdens de natte moesson ruim twee keer zoveel regen als in Kathmandu.

Oktober - November, het begin van het droge seizoen
Het einde van september is het einde van het regenseizoen in Nepal. Oktober en november, het begin van het droge seizoen, is in veel opzichten de beste tijd om Nepal te bezoeken. Het platteland is groen, planten groeien weelderig. Het wordt kouder, maar het is met name vanwege het opdrogen van de paden een uitstekende periode voor een trek. Dankzij de heldere lucht is het zicht op de toppen van de Himalaya ongeŰvenaard. Dit is tevens de periode met de meeste festivals.
Het enige nadeel aan deze maanden is dat het aantal binnenstromende toeristen in Nepal sterk toeneemt en populaire hotels snel vogeboekt raken.

December - Februari
In deze maanden is de kans op bewolking in Nepal groot. Reken in de ochtend op mist in Kathmandu. In de bergen loopt u boven de 'mistgrens' lekker in het zonnetje. In tegenstelling tot lager gelegen gebieden van Nepal heeft u dus in de bergen excellente vergezichten. Het kan in deze periode in Nepal wel erg koud zijn. 's Nachts daalt de temperatuur tot onder het vriespunt. Door sneeuwval (verse sneeuw valt pas vanaf medio januari) zijn veel passen dicht en is een trektocht op grote hoogte niet mogelijk. Wanneer u niet te hoge passen opzoekt valt het met de sneeuw wel mee. Voordeel is dat het wel lekker rustig is in de bergen.
Het is in deze periode te koud om te gaan raften.

Maart-April
Maart en april zijn na de maanden oktober en november de beste keuze voor een trek door het Himalayagebergte. De uitzichten zijn echter vaak niet zo helder als in het begin van het droge seizoen. Na half maart zorgt de toenemende warmte voor een stoffige lucht, waardoor het zicht op de Himalaya wordt verminderd. 's Morgens is de lucht vaak helder, maar in de namiddag verschijnen wolkenpartijen. 's Nachts zijn deze weer verdwenen, zodat u kunt genieten van een schitterende sterrenhemel. De grootste charme van deze periode is het in bloei staan van de rhodondendrons en vele andere bloemen, bomen en kruiden.

Conclusie
Hoewel Nepal het hele jaar door bezocht kan worden is de beste reistijd de periode oktober-mei. De beste maanden voor bergwandelingen in Nepal zijn oktober en november en daarna maart en april. In die maanden is het overdag lekker (het kwik loopt dan al snel op tot zo'n 25 ░C) en dalen de nachttemperaturen nog niet zo snel. Door de heldere lucht heeft u de mooiste uitzichten op het Himalayagebergte.

De beste periode voor het Chitwan National Park

De beste maanden voor een bezoek aan het Chitwan Nationaal Park zijn februari, maart en april. Dan is de dichte onderbegroeiing verdwenen en heeft u beter kans wilde dieren te zien. Ook zijn er in deze periode al wat zomertrekvogels gearriveerd en zijn veel wintertrekvogels nog niet vertrokken. In onze zomer (van juni tot september) is het regentijd en is Chitwan moeilijk te bereizen. Het is er dan ook drukkend warm. Van oktober tot maart is de lucht het meest helder en zijn de temperaturen gemiddeld 25 graden.

Nuttige links
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in Nepal
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in Nepal

omhoog

Grensformaliteiten in Nepal

Vanzelfsprekend mag u in Nepal geen verdovende middelen, wapens en zendapparatuur in- of uitvoeren. Ook de invoer van alcohol en sigaretten is aan beperkingen onderworpen. Het nummer van dure film- en videocamera's moet in het paspoort worden geschreven en bij vertrek uit Nepal weer worden getoond. Voor voorwerpen ouder dan een eeuw heeft u een exportvergunning nodig.
De vertrekbelasting (departure tax) als u vanaf Kathmandu terugvliegt bedraagt Rs 1100 ofwel $ 15 pp.

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in Nepal

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Nepal
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Nepal

De Nepalese munteenheid
De Nepalese rupee (spreek uit als roepie) is ingedeeld in 100 paisa's. De meest voorkomende muntstukken zijn 5, 10, 25 en 50 paisa. Bankbiljetten zijn er van 1, 5, 10, 20, 50, 100, 500 en 1000 rupee. Voorziet uzelf in Nepal vooral van kleine coupures, want van biljetten van 500 en 1000 rupee heeft men vaak niet genoeg wisselgeld in huis om terug te geven. Beschadigde biljetten worden in Nepal in de regel geweigerd, weiger ze dus zelf ook!.

Geld wisselen in Nepal
Neem wat euro's, Amerikaanse dollars plus een creditcard mee. Dan staat u in Nepal niet snel zonder geld. Dollars worden bijna overal in Nepal aanvaard. Er kan soms ook direct met euro's of Amerikaanse dollars betaald worden. Het wisselen van andere valuta dis enkel mogelijk in de grote Nepalese steden.
Er zijn Nepalese banken die zonder commissie geld wisselen. De meeste andere wisselkantoren rekenen 1 tot 1Ż procent. Pinnen is overigens goed mogelijk in Kathmandu en andere grotere plaatsen.

Met uw creditcard afrekenen in Nepal
Visa/Mastercard creditcards worden aanvaard in de grote hotels en restaurants. Bij de wat betere banken van Nepal kunt u eveneens met uw creditcard geld halen.

Zakgeld
Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Nepal zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 200 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Nepal
visa.com Zoek VISA ATM machines in Nepal

omhoog

Taal

Namaste is de vrolijke Nepalese groet. Het is een woord dat u veel zult horen, want het kan zowel 'hallo' als 'tot ziens' betekenen.
De officiŰle en meest gesproken taal is het Nepali. Deze taal wordt door ongeveer 52 procent van de bevolking gesproken. In de toeristencentra en de grote steden kunt u zich met Engels redelijk goed redden. Daarbuiten verstaat men enkel de landstaal. Hou er rekening mee dat vrijwel geen enkele sjerpa het engels machtig is.
Het Nepali (of Nepalees) is verwant met het Hindi en behoord tot de Indo-europese taalgroep. De taal komt oorspronkelijk voort uit het Sanskrit; een taal die weer is gerelateerd aan het Latijn. Maha Radja is in het Latijn Mega Rex en Deva bijvoorbeeld Dea. Er zijn verder door het gehele land een groot aantal andere talen en dialecten te vinden, zoals het Bihari dat door ongeveer 18 procent van de bevolking gesproken wordt, en het Newari, het Bhojpuri, het Maithili en diverse Tibetaanse dialecten.

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar Nepal nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met Nepal

Nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Nepal

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Nepal

Bellen in Nepal
Vanuit Kathmandu is het geen enkel probleem naar huis te bellen. Ook vanuit andere grote of toeristische plaatsen van Nepal kunt u op een of andere manier contact houden met thuis. Waar u in Nepal wel veel last van hebt is regelmatige stroomuitval. In afgelegen Nepalese dorpjes is soms een telefoon die met fm- zender en zonnepanelen werkt, maar reken in de bergen of dorpen nergens op.

U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Nepal bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.

Internetten in Nepal
Vanuit Kathmandu, Bhaktapur en Patan is het geen enkel probleem online te gaan, er zijn voldoende internetcafés. U krijgt soms zelfs de indruk dat iedereen die in het bezit is van een pc met internetaansluiting zich als cybercafé afficheert. Door deze concurrentiestrijd ligt het uurtarief laag, voor een halve euro kunt u een uur lang surfen.

omhoog

Gezondheid op reis in Nepal

Nepal heeft staats- en privÚ-ziekenhuizen. Deze laatste zijn veelal in buitenlandse handen. Tijdens een trek hoeft u echter nergens op te rekenen. Zorg ervoor dat u dan beschikking hebt over een zo compleet mogelijke ehbo-kit.

Hoogteziekte
Hoogteziekte is een van de gevaarlijkste zaken waarmee u bij een verblijf in de bergen van Nepal te maken kunt krijgen. Een lichte hoofdpijn bij het opstaan is een van de symptomen van deze ziekte. Zorg ervoor veel te drinken, maar matig het gebruik van alcohol in de bergen. Wees terughoudend met het slikken van het zogenaamde wondermiddel Diamox. Dit geneesmiddel heeft een aantal vervelende bijwerkingen voor vooral wandelaars (onder andere 'slapende benen'). Als u het geringste vermoeden hebt dat u hoogteziekte hebt moet u direct afdalen. Verder klimmen kan dodelijk zijn. Zorg ervoor geledelijk te klimmen. Een vlucht van het laagland direct naar 4000 meter of hoger, gevolgd door een fikse klim te voet kan funest zijn. Zorg ervoor eerst te wennen aan het grote hoogteverschil door een of meerdere dagen rust te houden.

Helikopterdiensten
Bij ziekte of een ongeval in de bergen kunt u indien u een radio, telegraaf of telefoon kunt vinden een helikopter laten oproepen. Dit kunt u ook laten regelen door uw ambassade of trekkingsagentschap. De helikopter vliegt niet voor er iemand een borgsom heeft betaald. Afhankelijk van het type kost een helikopter 500 Ó 1500 USD per uur. Check als de situatie niet heel erg urgent is en de ongelukkige vervoerd kan worden natuurlijk eerst of er in de buurt van de plek waar u zich bevind geen reguliere vlucht plaats vind.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Nepal verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

TMreizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Nepal mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Nepal een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

Nuttige links
travelclinic.com Up-to-date info over vaccinaties/inentingen voor Nepal van het Havenziekenhuis te Rotterdam
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Nepal

Nepal is een van de makkelijkst te bereizen Derde-Wereldlanden. Er is nauwelijks diefstal en vrijwel geen vervelende mensen die u lastigvallen.

Nuttige links
minbuza.nl De laatste reisadviezen voor Nederlanders naar Nepal van het Ministerie van BuZa
diplomatie.be De laatste reisadviezen voor Belgen naar Nepal van het Ministerie van BuZa
travel.state.gov Info over de risico´s die u als reiziger in Nepal loopt van het Amerikaanse Consulaat

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TMreizen naar Nepal op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding

Zorg dat u in Nepal comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Nepal reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk. Indien u een trekking gaat lopen zoals bijvoorbeeld de Poonhill-trek, krijgt u per twee personen een porter (drager) mee. Hij draagt de zaken die u tijdens de trek nodig heeft, zoals extra kleding, een slaapzak, toiletartikelen etc. Zaken die u tijdens het lopen nodig heeft draagt u zelf in een klein dagrukzakje. Geeft u de porter dus een rugzak met daarin de zaken die u tijdens de reis nodig heeft. Indien u enkel met koffers reist kunt u onze agent om een rugzak voor uw porter vragen.

Checklist trekkings
Wat u meeneemt op een trek in Nepal hangt erg af van de lengte van de tocht en vooral welke u gaat doen. Het is raadzaam om een goed na te denken over de medicijnkit. Hou vooral rekening met maag- en darmklachten. Na zonsondergang kan het bijzonder koud zijn. Zorgt u voor ruim voldoende warme kleding en een donzen slaapzak, artikelen die u desgewenst in Nepalese toeristencentra als Kathmandu en Pokhara kunt kopen. Het kopen van kleding, slaapzakken en andere uitrusting voor een trek is in Nepal een stuk goedkoper dan in Nederland. Gaat in Nepal echter nooit op pad met het goedkoopste van het goedkoopste; slecht materiaal kan een trek verpesten of -erger nog-u in grote problemen brengen. Rekent u buiten de Nepalese toeristencentra nergens op, en zorg er dus voor vertrek voor al het nodige bij u te hebben. Zorg dat u genoeg kleingeld (kleine coupures) bij u heeft, want in de dorpen en theehuizen langs de Nepalese trekkingroutes kunt u zelden met grote coupures terecht.

Zorg voor oordopjes als u in grote steden van Nepal overnacht. Het gejank van zwerfhonden kan uw nachtrust in sommige wijken behoorlijk verpesten.

De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.

omhoog

Fotograferen en Filmen in Nepal

Fotograferen en filmen in Nepal
Fotograferen is in Nepal op de meeste plaatsen toegestaan, met uitzondering van militaire objecten en bepaalde heiligdommen. Soms wordt om godsdienstige redenen niet toegestaan een foto te maken. Vraag ook in Nepal altijd toestemming voor het maken van een foto.
Penlite-batterijen zijn bijna overal te koop. New Road bij het Durbarplein in Kathmandu is dé plek als op zoek bent naar goedkope tweedehands fotoapparatuur of accessoires voor uw camera. U kunt de accu's van uw foto- of videocamera in de meeste hotels in Nepal opladen. Voor het maken van een foto's of een videofilm wordt op sommige plekken een extra toeslag geheven. Voor het maken van videofilm kan dit soms een behoorlijk bedrag zijn.

omhoog

Electriciteit in Nepal

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Nepal

omhoog

Religie in Nepal

Nepal is meer dan de Himalaya, het 'dak van de wereld.' Ook de verschillende religies van het land maken Nepal tot een geliefd reisdoel. Het hindoe´sme en het boeddhisme zijn de voornaamste religies in Nepal. In het zuiden leven hoofdzakelijk hindoes, in het noorden boeddhisten. Hoewel Nepal officieel een hindoe´stisch land is, kennen weinig landen zo´n mengelmoes van geloven als Nepal. Van de totale bevolking is 89,5% hindoe, 8% boeddhist, 2% moslim en minder dan 1% christen. Traditiegetrouw is men tolerant tegenover andere godsdiensten.
Geloof is Nepal onlosmakelijk verbonden met het dagelijkse leven. Monniken - ook wel lama's genoemd - spelen hierbij vanzelfsprekend een belangrijke rol. Ook qua bouwwerken kunt u niet om het geloof heen. Overal in Nepal ziet u grote of kleine tempels.

Bedelen
Bedelen is een veelvoorkomend verschijnsel in een arm land als Nepal. Langs de trekkingroutes zult u vaak de woorden 'pen' en 'bonbon' horen. Wees een beetje terughoudend, en verpest de kinderen niet door lukraak Sinterklaas te spelen. Veel Nepalese kinderen spijbelen van school om daar waar veel toeristen komen te gaan bedelen.

omhoog

Eten en drinken in Nepal

De Nepalese keuken
Dal bhat is hét volksvoedsel van Nepal. Het bestaat uit rijst met een soort linzensoep ernaast. Dal is Nepalees voor linzen. Verder worden er, afhankelijk van het seizoen, gekookte groentes en aardappels bij geserveerd. Het wordt gegeten door steeds wat van de linzensoep door de rijst te scheppen, en de rijst dan met wat groente te eten. Daal bhat is dé manier om uw honger te stillen. Volgens de traditie moeten de rijst en de linzen gratis aangevuld worden totdat de eter voldaan is. Bij bijzondere gelegenheden wordt vlees van kip, geit of buffel toegevoegd.
Ander Nepalees volksvoedsel is de chapati, een pannekoekachtig rond brood van enkel meel, dat kort gebakken wordt. Probeert u ook de momo's, een Tibetaanse gerecht, dat bestaat uit bolletjes vlees of gebakken groenten in een omhulsel van deeg dat kort gestoomd wordt. Nepalese knoflooksoep bestaat meestal gewoon uit gekookte knoflook waaraan vlak voor het opdienen verse knoflook voor de smaak wordt toegevoegd. Naast de traditionele Nepalese keuken kunt u zich vooral in de toeristencentra tegoed doen aan de diverse internationale keukens en de typische toeristenmenus. De meest uitgebreide keuze aan restaurants heeft vanzelfsprekend de hoofdstad Kathmandu.

Drank
De nationale drank van Nepal is chai (spreek uit: tsjai), thee, die normaal gesproken melk en suiker bevat. Als u thee zonder suiker wilt vraagt u om ‘chini na rageko chai’ en zonder melk ‘dudh na rageko chai’. Nepal heeft sterke drank van goede kwaliteit. Het bekendst zijn de rode Khukrirum en de Kathmandu wodkas. Marpha en Tukche staan bekend om hun vruchtenbranderijen. De verschillende biersoorten van Nepal zijn verkrijgbaar in 635 cc flessen. Hou er rekening mee dat u in de bergen uw alcoholgebruik moet matigen in verband met hoogteziekte.

omhoog

 

 
Nepal
Individuele rondreizen
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Vrijblijvende aanvraag
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV