Individuele rondreizen naar Laos © Travelmarker Reizen

Laos - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken |

Landeninfo Laos

Klimaat in Laos

Het is in Laos, dat een tropisch klimaat heeft, over het algemeen vrij warm. Overdag kan de temperatuur oplopen tot 30 °Celsius, 's avonds koelt het iets af. De temperaturen in de berggebieden liggen gemiddeld vijf graden lager en zijn dus een stuk aangenamer.
Laos kent drie seizoenen: het hete seizoen, het regenseizoen en het droge seizoen.

Het hete seizoen
Het hete seizoen loopt van van maart tot mei en heeft temperaturen tot bijna 40 °C. in de valleien.

Tatfane watervallen © Travelmarker ReizenHet regenseizoen
De moeson, het regenseizoen in Laos, duurt van mei tot oktober en heeft een hoge luchtvochtigheid. Het reizen tijdens de regentijd is lastiger, maar wel goed mogelijk. De regenval beperkt zich vaak tot een paar uur in de namiddag. Tegelijk kan het soms de hele dag regenen, maar kan er ook soms dagen achtereen geen druppel vallen. Houdt u er wel rekening mee dat de onverharde wegen in deze periode in modderpoelen veranderen. Een trekking of voettocht zal zeker in dit seizoen zwaarder zijn, omdat de paden dan glibberig zullen zijn.

Het droge seizoen
Het koele en droge seizoen duurt van november tot februari. Tijdens onze wintermaanden is het dus goed toeven in Laos. In het laagland ligt de temperaturen dan gemiddeld rond de 25ēC. Hierdoor, maar vooral vanwege de toegankelijkheid van de secundaire wegen, zijn onze wintermaanden het favoriete toeristenseizoen. In het heuvelachtige noorden kan het in de droge tijd 's avonds en 's nachts echter behoorlijk fris zijn, vooral in december en januari. Een dikke sweater is dan zeker geen overbodige luxe. Op het hooggelegen Bolovenplateau in het zuiden is iets warms voor in de avond het hele jaar door aan te bevelen.

Nuttige links
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in Laos
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in Laos

omhoog

Grensformaliteiten in Laos

U heeft voor Laos een visum nodig. Een 30 dagen visum is bij alle door TMreizen gebruikte grensovergangen verkrijgbaar. Dit visa-on-arrival krijgt u tevens bij aankomst op de luchthavens van Vientiane en Luang Prabang. De kosten van het visum zijn ongeveer 35 US$. Uw paspoort dient bij vertrek uit Laos nog 6 maanden geldig te zijn en een lege bladzijde te hebben. U moet voor het visa-on-arrival tevens twee recente pasfoto's inleveren.

Ambassade van Laos in België
Brabançonnelaan 19-21
B-1040 Brussel
Tel  0032 2 7400950
Fax 0032 2-7341616
e-mail: ambalaobx@yucom.be

Ambassade van Laos in Duitsland
(Botschaft der Demokratischen Republik von Laos)
Bismarckallee 2a
14193 Berlin-Grunewald,
Tel. 0049 30 89 060647
Fax:0049 30 89 060648
Openingstijden: ma-vr 09:00-12:00 uur
e-mail: hong@laos-botschaft.de

Ambassade van Laos in Frankrijk
Av. Raymond Poincaré 74
F-75116 Parijs
Tel. 0033 1 45530298
Fax. 0033 1 47275789

Let op: Hoewel wij ons best doen om zoveel mogelijk op de hoogte te zijn van de meest actuele visuminformatie, kan de door ons verstrekte informatie op deze pagina inmiddels gewijzigd zijn. De meest actuele infomatie dient u te halen via bovengenoemde ambassades of van de website van de Laotiaanse ambassade in Bangkok : bkklaoembassy.com. Hier kunt u tevens het document voor uw visumaanvraag downloaden.

Nuttige links voor Nederlanders

paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in Laos

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Laos
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Laos

De officiële munteenheid van Laos is de Kip. Het nadeel van de Kip is de geringe waarde van zelfs de grootste coupure. U loopt dus al snel met een dik pak geld rond. Gelukkig kunt u vrijwel overal in Laos ook met dollars of Thaise baht betalen. Neemt u niet teveel Kip op, u kunt het in het buitenland namelijk niet omwisselen naar andere valuta.

Zakgeld
Laos is een voor ons bijzonder goedkoop land. Wat u gaat uitgeven tijdens een reis door Laos is sterk afhankelijk van uw persoonlijke bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden, facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 200 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden en een geringe alcoholconsumptie.

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Laos
visa.com Zoek VISA ATM machines in Laos

omhoog

Taal

In Laos wordt door veel ouderen nog altijd goed Frans gesproken en in toeristenplaatsen komt u met engels een heel eind. Overigens komt u net als in de rest van Azië ook met handen- en voetenwerk een heel eind. Onze culinaire woordenlijst kunt u onder eten & drinken vinden.

omhoog

Tijdsverschil met Laos

Nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Laos

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Laos

Internationaal bellen vanuit Laos is duur (ongeveer € 3 per minuut) en frustrerend. Een van de betere plekken om vandaan te bellen is het Telecomkantoor in Vientiane. Andere grotere plaatsen hebben ook telecomkantoren. Deze zijn van 8.00 tot 21.00 uur open. Als er geen telecomkantoor aanwezig is kunt u in de meeste plaatsen tot 11.00 uur bellen vanaf het postkantoor. Er is geen mogelijkheid collect-calls te maken, maar voor een kleine vergoeding kunt u uzelf terug laten bellen. Met een kaart kunt u ook internationaal bellen, maar de duurste kaart is slechts goed voor een gesprek van ongeveer 3 minuten. Faxen kunt u vanaf het postkantoor en vanuit een aantal duurdere hotels.

U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Laos bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.

Laotiaanse postzaken
Een kaart of brief naar Europa doet er 1 a 2 weken over. Per expresse is iets sneller. Verstuur geen waardevolle spullen per pakketpost vanuit Laos. U moet het pakketje open laten voor de grenscontrole, en het risico dat uw kostbare spullen onderweg ontvreemd worden is dus groot. Poste restante diensten zijn beschikbaar in Vientiane en Luang Prabang. Schrijf de officieele naam van het land, Lao PDR, op de brief in plaats van "Laos".
Postkantoren zijn doordeweeksgeopend van 8.00-17.00 uur, op zaterdag van 8.00-16.00 uur, en op zondag van 8.00-12.00 uur.

Internet en e-mail in Laos
In vrijwel alle grotere plaatsen en toeristische bestemmingen zijn tegenwoordig internetcafés te vinden, waar u voor een klein bedrag kunt internetten en e-mailen (vanaf € 1 per uur). Hou er rekening mee dat de verbindingen ook in internetcafes nog wel eens uit kunnen vallen en in veel gevallen traag zijn. Steeds meer restaurants, bars en sommige hotels bieden wifi-internet aan, zodat u met uw eigen smartphone, laptop of tablet gratis gebruik kunt maken van het internet.

omhoog

Gezondheid op reis in Laos

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Laos verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

Het is in Laos zeer slecht gesteld met de medische zorg. Indien u iets ernstigs overkomt is het zaak zo snel mogelijk naar Thailand te gaan, waar de ziekenhuizen lichtjaren verder zijn, en vergelijkbaar zijn met onze standaard. In extreme noodgevallen staat een aan de Australische ambassade verbonden kliniek in Vientiane open voor reizigers.
Geneesmiddelen zijn in grotere steden prima verkrijgbaar. Op het platteland is echter vrijwel niets te krijgen, dus zorg ervoor zelf de meest elementaire zaken bij u te hebben.

Zowel malaria als knokkelkoorts (dengue fever) komen niet alleen voor in het noorden van Laos maar ook in het zuiden, en dan vooral tijdens de regentijd. Houdt u er rekening mee dat de mug die knokkelkoorts overbrengt ook overdag actief is. Het is dus verstandig 24 uur per dag te smeren en 's nachts te slapen onder een klamboe. De laatste kunt u het best van thuis meenemen, daar lokale klamboes soms van inferieure kwaliteit zijn. De verschijnselen van knokkelkoorts lijken op die van griep. Als een goede behandeling voorhanden is verloopt de ziekte meestal onschuldig, maar het kan bij niet tijdig ingrijpen tot de dood leiden. De beste manier om dengue te voorkomen is door u ook overdag te beschermen tegen muggenbeten.

TMreizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Laos mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Laos een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

Nuttige links
travelclinic.com Up-to-date info over vaccinaties/inentingen voor Laos van het Havenziekenhuis te Rotterdam
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Laos

Nuttige links
minbuza.nl De laatste reisadviezen voor Nederlanders naar Laos van het Ministerie van BuZa
diplomatie.be De laatste reisadviezen voor Belgen naar Laos van het Ministerie van BuZa

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TMreizen naar Laos op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding


Zorg dat u in Laos comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Laos reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.

omhoog

Fotograferen en Filmen in Laos

Laos is het vakantieland bij uitstek voor fotografen, neem dus voldoende opslaggeheugen mee. Vraagt u wel altijd om toestemming wanneer u van iemand een foto wilt maken, zeker wanneer het monniken betreft. Sommige Laotianen geloven dat hun ziel wordt gestolen als u ze fotografeert.

omhoog

Electriciteit in Laos

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Laos

omhoog

Lokale gebruiken in Laos

In Laos begroet men u met een lichte buiging waarbij beide handen tegen elkaar gevouwen voor de borst gehouden worden. Het wordt erg gewaardeerd als u deze groet op dezelfde manier beantwoord, waarbij u uw hoofddeksel afneemt.

Houdt u er rekening mee dat u zich netjes kleedt als u een tempel bezoekt en zorg dat schouders en knieen bedekt zijn. Het is onbeleefd en wordt zelfs als een belediging opgevat als u met uw voeten richting een Boeddha beeld zit of wijst.

omhoog

Eten en drinken in Laos

De Laotiaanse keuken heeft veel gemeenschappelijk met de Thaise keuken, maar blijft achter voor wat betreft raffinement, verscheidenheid aan gerechten en keuze aan restaurants. Dit laatste is deels te wijten aan het feit dat Laotianen, in tegenstelling tot Thai bijvoorbeeld, slechts weinig buiten de deur eten, maar ook aan het feit dat het land op het gebied van het toerisme nog nauwelijks ontsloten is.
De basis van de meeste Laotiaanse gerechten is kleefrijst (khào niaw), dit eet u gewoon met uw vingers. Gewone witte rijst (khào jâo) eet u met lepel en vork, mie eet u met stokjes. Smaakmakers van de -meestal boven een open vuur geroosterde- vis, kip, eend, varken en rundvleesgerechten zijn veelal citroengras, koriander, pepers, citroensap en nâm pa (vissaus). Als u geen liefhebber bent van de veelgebruikte vissaus, moet u 'baw sai nâm pa' aan uw bestelling toevoegen. Voor de Laotianen zelf is zoetwatervis de belangrijkste proteinebron.

MSG (monosodium glutamate) wordt ook in veel gerechten gebruikt. Als u dit niet wilt, zeg dan ' phõng sú lot', hopelijk komt de boodschap dan over.
Vientiane and Luang Phabang zijn de culinaire hoofdsteden van Laos. In deze plaatsen heeft u een ruime keuze uit goede Laotiaanse en Westerse restaurants. Buiten de toeristencentra en grotere plaatsen langs de Mekong is de keuze beperkt, meestal is daar niet veel meer dan miesoep verkrijgbaar.
Hoewel u qua hygiene niet idioot veel risico's loopt wanneer u uw restaurantkeuze beperkt tot populaire en dus veelbezochte restaurants zijn er toch een aantal zaken waar u op moet letten. Veel gerechten, zoals de populaire 'lap', hebben rauw vlees of rauwe vis als basis, en kunnen daardoor een bron zijn van parasieten. Gekookt of gebakken voedsel geniet de voorkeur als u de risico's wilt beperken, maar let erop dat het voedsel niet te lang voor consumtie in de zon heeft gestaan.

De goedkoopste plekken om te eten zijn net als in de omringende landen (avond)markten, en lokale restaurantjes/eetstalletjes. Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn de morning markets (talat sâo) van Laos de hele dag open. U vindt daar de noodle shops (hân khãi fõe), fruitstalletjes met een meestal zeer uitgebreid assortiment en stalletjes waar heerlijke belegde stokbroodjes worden verkocht. Snacks die u overal worden aangeboden door straatverkopers zijn gegrillde kip (pîng kai), pittige papaja salade (tam màk hung) en soms ook gerechten als varkensgehakt salade (làp mu) of 'stir-fried' groenten (khùa phák).

Iets uitgebreider dan in de noodleshops en mobiele etkraampjes eet u in de hân kin deum, letterlijk 'eet-drink winkels'. Hier is meestal ook bier of sterke drank verkrijgbaar. Verwacht echter geen engelstalige menukaarten, die vindt u enkel in eetgelegenheden in de grote steden en toeristencentra. Buiten de toeristencentra gaan de meeste eetgelegenheden vroeg dicht, soms zelf al voor 8 uur 's avonds.

Vers fruit (màk mâi) is overal in het land te koop bij fruitsalletjes, en staat meestal ook op de menukaart. Afhankelijk van het seizoen kunt u genieten van lychees, rambutans, mangosteen en pomelos. Zoete deserts kent Laos niet echt, met uitzondering van banaan in kokosmelk (nâm wãn màk kûay).

Drank

Water Drink in Laos nooit water uit de kraan. Flessen mineraalwater (nâm deum) zijn overal te koop. Let u er wel op dat ze goed verzegeld zijn, navullen met gekookt water komt ook in Laos voor. In lokale restaurants wordt bij het eten meestal gratis slappe thee of gekookt water verstrekt, dat u zonder problemen kunt drinken. IJsblokjes zijn ook meestal betrouwbaar en worden van gekookt water gemaakt. Toch kan gekookt water als het niet lang genoeg heeft gekookt nog ziekteverwekkers bevatten, dus enig risico loopt u altijd.

Frisdrank en vruchtensapjes Frisdrank als cola en fanta (mirinda) is overal verkrijgbaar, en in de grotere plaatsen kunt u uzelf tegoed doen aan fruit-shakes (màk mâi pan) van fruit, ijs en gecondenseerde melk.

Koffie Laos produceert uitstekende koffie op het Boloven-plateau in Zuid-Laos. Koffie wordt zeer sterk gedronken en vrijwel altijd met gezoete gecondenseerde stroop geserveerd (kafeh hâwn). Als u uw koffie zwart en zonder suiker wilt moet u kafeh dam baw sai nâm tan bestellen.

Bier Hoewel u in Laos een aantal buitenlandse biermerken kunt krijgen, is ook onder toeristen Beer Lao, het nationale bier, het meest populair. In uitgaanscentra in grotere plaatsen kunt u Beer Lao steeds vaker van de tap (bia sót) bestellen.

Sterke drank Zeer populair onder de Laotianen, die overigens geen kleine drinkers zijn, is lào-láo, een lokaal gebrouwen distillaat van rijst. De kwaliteit van deze nationale borrel is sterk afhankelijk van het vakmanschap van de brouwer. Lào hái wordt ook van rijst gemaakt, maar is een stuk minder sterk dan lào-láo en neigt meer naar rijstwijn. Hou er wel rekening mee dat bij het fermentatieproces van lào hái soms ongekookt water wordt toegevoegd. Goede whisky kunt u enkel in speciaalzaken in Vientiane kopen, de whisky die u in de rest van Laos koopt mag het predikaat whisky niet dragen.

culinaire woordenlijst

mag ik het menu? - khãw laikan ahãn dae?
heeft u…? - mi…baw?
niet heet… - baw phét
ik ben vegetarier - khói kin te phák
mag ik de rekening? - khãw sek dae?
zonder vissaus - baw sai nâm pa
ik eet geen vlees - khói kin sîn baw dâi
geen suiker - baw sai nâm tan
geen ijs - baw sai nâm kâwn
eet smakelijk - soen sàep
heerlijk - sàep
lepel - buang
vork - sawm
r estaurant - hân ahãn
mieshop - hãn kãi fõe

Ingrediënten
jeun khai - omelette
kai - kip
khai dao - ei, gebakken
khào jâo rijst, gestoomd
khào ji - brood
khào niaw - kleefrijst
kûng - garnaal
màk kûay - banaan
màk len - tomaat
màk mo - watermeloen
màk muang - mango
màk náo - citroen
màk nat - ananas
màk phét - chilli, peper
mu - varkensvlees
nâm pa - vissaus
nâm tan - suiker
nóm sòm - yoghurt
pa - vis
pa dàek - vispasta
pét - eend
phák - groenten
phõng sú lot - MSG
pu - krab
sìn ngúa - rundvlees
tâo hû - soja
fõe rice - miesoep

Gerechten
khào ji - brood met Loatiaanse pate en groenten
khào ji sai boe - brood met boter
khào khùa or khào phát - gebakken rijst
khào khùa sai kai - gebakken rijst met kip
khùa khing kai - kip met gember
khùa phák baw sai sìn - geroerbakte groenten
làp mu - varkensgehakt
man falang jeun - patat
pîng kai - gegrillde kip
pîng pa or jeun pa - gegrillde vis
tam màk hung - pittige papaja salade
tôm yam pa - pittige vissoep met citroengras
yam sìn ngúa - pittige rundvleessalade
yáw díp - loempia's, vers
yáw jeun - gebakken loempia's

Drank
bia - bier
bia sót - tapbier
lào-láo - rijstwhisky
lào hái - rijstwijn
kafeh - koffie
kafeh dam - zwarte koffie
kafeh nóm hawn - hete Lao-koffie (met melk en suiker)
kafeh nóm yén - ijskoffie (met melk en suiker)
màk kuay pan - bananenshake
màk mai pan - fruitshake
nâm deum - water
nâm yén - water, koud
nâm soda - sodawater
nâm kâwn - ijs
nâm màk phâo - kokosjuice
nâm sá - thee
nóm - melk

omhoog

 

 
Laos
Individuele rondreizen
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Vrijblijvende aanvraag
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV