Individuele rondreizen naar Indonesie © Travelmarker Reizen

IndonesiŽ - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken |

Landeninfo IndonesiŽ

Klimaat in IndonesiŽ

U kunt hier meer lezen over de beste reistijd voor de verschillende eilanden in IndonesiŽ

Nuttige links
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in IndonesiŽ
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in IndonesiŽ

omhoog

Grensformaliteiten in IndonesiŽ

Belgen, Nederlanders en de meeste andere West-Europeanen kunnen bij een verblijf van maximaal 30 dagen (29 nachten) in IndonesiŽ een gratis visum verkrijgen. Uw paspoort moet na vertrek uit Indonesië nog minstens zes maanden geldig zijn en u moet de etickets voor uw terugvlucht kunnen tonen. Het visum kan niet worden ingewisseld voor een ander verblijfsdocument en kan niet verlengd worden. 

Als u langer dan dertig dagen wilt blijven kunt u bij aankomst een Visa On Arrival kopen voor $35, deze kan wel nog eenmalig met dertig dagen worden verlengd, maar het kost ongeveer een week om dit ter plaatse te doen. Het is dan een beter idee om een visum aan te vragen bij de Indonesische ambassade van het land waarin u woont. Nederlanders kunnen een aanvraag invullen en verzenden via visa4indonesia.nl, de bevestiging daarvan printen, ondertekenen en met het paspoort, pasfoto en boekingsverklaring opsturen.

Bovenstaande gegevens zijn onder voorbehoud. Neemt u contact op met de betreffende ambassade voor meer informatie. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u bij het op reis gaan in het bezit bent van de juiste en geldige reisdocumenten (paspoort, visa, inentingsbewijzgen). Houdt u er rekening mee dat een visum ook nodig kan zijn voor het land waar u een tussenlanding of overstap maakt.

Adresgegevens Indonesische Ambassade in Nederland:

Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel. 070-3108100
Fax. 070-3643331

Adresgegevens Indonesische Ambassade in België:

Kedutaan Besar Republik Indonesia
Tervurenlaan 294
1150 Brussel
Tel. 02-7712014
Fax. 02-7712291

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in IndonesiŽ

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor IndonesiŽ
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

Vertrekbelasting: Houdt u rekening met vertrekbelasting die u bij vertrek uit Indonesie in rupiahs dient te voldoen. Dit bedrag bedraagt indien u vanaf Jakarta of Bali terugvliegt 150.000 rupiahs (circa 13 euro). Indien u van een ander vliegveld terugvliegt bedraagt de vertrekbelasting 75.000 rupiahs (circa 7 euro). U kunt ook in dollars of euro's betalen, maar enkel tegen een zeer ongunstige koers.

omhoog

Geldzaken in IndonesiŽ

De Indonesische munteenheid is de rupiah (Rp). Er zijn munten van 25, 50, 100 en 1000 rp en bankbiljetten van 100, 500, 1000, 5000, 10.000, 50.000 rp en 100.000 rp.

Pinnen is geen enkel probleem meer in IndonesiŽ, in de meeste grote plaatsen en toeristencentra bestaat de mogelijkheid daartoe (uw pas dient wel voorzien te zijn van het Maestro- of Cirruslogo). Het is vanwege de commissie die u aan uw bank moet betalen het slimst om de maximaal toegestane bedragen te pinnen. Deze verschillen echter per pinautomaat. Let erop dat u in IndonesiŽ uw pas terugneemt nadat u uw geld heeft ontvangen. De kans is groot dat u deze in de automaat laat zitten, daar u van de automaten thuis gewend bent dat u eerst uw pas dient terug te nemen, voordat uw geld uit de automaat tevoorschijn komt.

Wissel of pin in de grote steden het geld dat u nodig denkt te hebben voor een verblijf in afgelegen gebieden. Pinautomaten zijn daar afwezig en de wisselmogelijkheid tijdrovend of nihil (daarnaast krijgt u bij het wisselen altijd een rampzalig slechte koers).
U hoeft geen dollars mee te nemen, euro's worden vrijwel overal in Indonesie geaccepteerd. Het grote voordeel van euro's is dat er geen verschillende koersen zijn na gelang de grootte van het biljet. Voor € 20 krijgt u evenveel als voor € 100. Beschadigde of bekraste biljetten worden vaak niet geaccepteerd. Accepteer zelf overigens ook geen gescheurde rupiahbiljetten.
Tel vooral bij de moneychangers uw geld altijd na. Op Bali en in andere toeristische streken hebben moneychangers er een handje van u een verkeerd bedrag voor te rekenen of u een paar biljetten minder te overhandigen dan waar u recht op heeft. Bereken dus altijd zelf ook na wat u aan rupiahs hoort te krijgen en tel het geld in bijzijn van degene die het u overhandigt.

Met creditcards komt u buiten de provinciehoofdsteden niet ver, zowel voor wat betreft het opnemen van geld als het betalen van hotels of restaurants (voor het laatste wordt altijd een commissie van 3 procent berekend). Met Master- of Cirrus card kunt u beter terecht dan met Visa card. De BCA berekent de minste commissie.

Geld onderweg
Zorg ervoor altijd voldoende kleingeld bij u te hebben. Wisselgeld is vaak niet voorhanden, vooral niet 's ochtends vroeg. Bewaar uw geld op een veilige plek, ook al omdat u slechte sier in de kampung maakt met een portemonnaie vol biljetten.

Zakgeld
Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door IndonesiŽ zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 250 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

Fooien
Een fooi is -veel meer dan in Nederland of België- een aanvulling op het salaris. Vooral in de toeristische sector (kofferjongens, kamermeisjes, chauffeurs en gidsen) is men hiervan afhankelijk.
Sommige sjiekere restaurants brengen ook servicekosten in rekening. Deze fooien verdwijnen vrijwel altijd in de zak van de baas, geef daarom het bedienend personeel ook iets. In zeer eenvoudige en nog niet aan toeristen gewende restaurants en hotelletjes zal men hiervan vreemd opkijken.
Geef geen fooi als de service slecht was, zo'n verplicht nummer is het ook weer niet. Geef een kofferjongen Ä 0,25 per bagagestuk en het dubbele voor zware koffers. Rond de kosten voor een taxi altijd af, een fooi van ongeveer Ä 0,25 is normaal voor een korte rit.
Bij onze individuele rondreizen geeft TMreizen als richtlijn 3 a 4 euro voor de gids per dag en 2 a 3 euro voor de chauffeur per dag.

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in IndonesiŽ
visa.com Zoek VISA ATM machines in IndonesiŽ

omhoog

Taal

Bij elkaar worden er ongeveer 250 verschillende talen op de Indonesische eilanden gesproken. Op alle eilanden van de archipel is bahasa Indonesia echter de lingua franca. Onderling maakt de lokale bevolking nog vaak gebruik van de oude stamtalen.
In de toeristencentra en de grote steden komt u met Engels en soms zelfs met Nederlands een heel eind. Daarbuiten kunt u alleen met Bahasa Indonesia terecht. Met uitzondering van de 'c', die wordt uitgesproken als 'tj', is de uitspraak gelijk aan de spelling, waardoor Indonesisch voor Nederlanders een gemakkelijk te leren taal is.

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar IndonesiŽ nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met IndonesiŽ

Hoe laat is het op dit moment in IndonesiŽ?

Westelijk IndonesiŽ

Sumatra, Java & Centraal- & West-Kalimantan
Centraal-IndonesiŽ

Bali & de overige Kleine Sundaeilanden, Oost-Kalimantan & Sulawesi
Oost-IndonesiŽ

Molukken & Papua

 

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in IndonesiŽ

Post versturen vanuit IndonesiŽ
De tarieven voor het versturen van post verschillen van plaats tot plaats, maar over het algemeen kost het versturen een ansichtkaart de helft van wat u voor het versturen van een brief kwijt bent. Plak de postzegels met lijm vast. In ieder postkantoor zijn daarvoor lijmpotjes aanwezig. Laat uw post het liefst afstempelen waar u bij bent. Hoewel de praktijk van het losstomen van postzegels in IndonesiŽ niet meer zo gebruikelijk is als vroeger (een paar postzegels vertegenwoordigen een dagloon), geeft dit toch meer garantie voor het werkelijk aankomen van de post. Brieven van IndonesiŽ naar Europa doen er minimaal een week over, afhankelijk van de plaats waarvandaan ze verstuurd worden.

Telegrammen versturen vanuit IndonesiŽ
Telegrammen zijn vanaf elk post- of telefoonkantoor te versturen. Schrijf wel in bijzonder duidelijke blokletters, anders komt het als een onleesbare boodschap aan.

Pakketpost versturen vanaf IndonesiŽ
Pakjes naar Europa versturen kunt u in IndonesiŽ vanaf het General Post Office doen. Zeepost (Pos laut) doet er ongeveer 3 maanden over om in Nederland aan te komen, maar is het goedkoopst. U moet wel eerst langs de Indonesische douane om de inhoud te laten controleren. Douanekantoren zijn uitsluitend in de grotere steden te vinden.

Bellen en faxen vanuit IndonesiŽ
U kunt tegenwoordig zonder veel problemen telefoneren en faxen vanuit de telefoonkantoren van Perumtel, Wartel, of Telkom, die in bijna alle plaatsen een vestiging hebben. Het internationale nummer om vanuit IndonesiŽ naar Nederland te bellen is 001-31, voor Belgie 001-321. Hierna draait u het netnummer (zonder de eerste 0) en het abonneenummer. Om collect-call of creditcard-call met een kaarttelefoon te bellen moet u 001-801-31 (voor Nederland) of 001-801-321 (voor Belgie) draaien. De Home Country Direct Dial-telefoons, waarmee u in IndonesiŽ moeiteloos collect-call kunt bellen, ziet u ook steeds vaker in grote hotels hangen.

U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit IndonesiŽ bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.

Kaarttelefoons in IndonesiŽ
Telefoneren vanuit IndonesiŽ kan duur zijn wanneer u vastzit aan een minimum van 3 minuten. Beter is het van een kaarttelefoon gebruik te maken. Deze kunnen voor binnen- en buitenlandse gesprekken gebruikt worden. Veel hotels in de steden en toeristencentra van IndonesiŽ hebben tegenwoordig zo'n telefoon. Kaarten zijn het goedkoopst te krijgen bij de wartels. In hotels en andere gelegenheden zijn ze een stuk duurder.

Faxen versturen
Faxen kunt u vanaf de meeste telefoonkantoren en wartels. Hotels doen het soms ook, maar bijna altijd tegen het dubbele tarief. Een A-4 faxen kost ongeveer 5 euro. Voor folio, de standaardmaat papier in IndonesiŽ, wordt soms het dubbele gevraagd. Knip deze aan de onderkant dus af. Sommige kantoren rekenen voor faxen hetzelfde tarief als telefoneren, maar dan moet u ook betalen als de transmissiestatus niet ok is.

Tarieven in IndonesiŽ
Voor telefoneren tussen 24.00 en 6.00 uur geldt in IndonesiŽ een speciaal avond/nacht tarief, dat 25 procent lager ligt dan het tarief overdag. Dit tarief geldt ook voor de weekends en nationale feestdagen. Binnenlands gaat deze korting al om 21.00 uur in. Om die reden moet u na die tijd achterin een erg lange rij aansluiten. Het is dan vaak erg moeilijk verbinding te krijgen omdat de lijnen overbezet zijn. Faxen wordt bij de meeste kantoren tijdens het goedkope tarief niet toegestaan, of tegen het vaste dagtarief.

Internetten en e-mailen in IndonesiŽ

Ook in IndonesiŽ groeit het aantal cybercafés als kool. In alle grote Indonesische plaatsen, en natuurlijk ook in de toeristenplaatsen, is volop mogelijkheid om uw e-mail bus te legen of te surfen over het internet. De kosten verschillen per eiland, maar zijn over het algemeen laag.

Nuttige links
cybercaptive.com Zoek een internetcafé in IndonesiŽ

omhoog

Gezondheid op reis in IndonesiŽ

IndonesiŽ is een redelijk hygiŽnisch land, waar de kans op besmetting beduidend kleiner is dan in veel andere Derde-Wereld landen. Met eten en drinken moet u voorzichtig zijn maar ook niet overdrijven. Water uit de kraan is nergens veilig, koop flessen mineraalwater of laat water 10 minuten koken. Veel drinken is in de tropen erg belangrijk. Donkere urine is een indicatie voor een slechte nierfunctie vanwege een tekort aan vocht. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild gegeten moet worden. Veel IndonesiŽrs in een restaurant is een graadmeter voor kwaliteit. Was vooral uw handen voordat u gaat eten.

Draag een petje in de felle zon. Verder loopt u in mandikamers, de Indonesische badkamer, snel voetschimmels op, draag daar altijd slippers. Korte broeken tijdens wandelingen door ruig terrein zijn ook af te raden. Als u ten val komt heeft gauw een schaafwond, om maar niet te spreken van het uzelf openhalen aan een 'tunggu sebentar' ('wacht even') zoals het weerhaakje van een rotanliaan genoemd wordt.

Ziekenhuizen in IndonesiŽ
Tegenwoordig heeft bijna elk dorp een puskesmas, een soort mini-ziekenhuis waar elementaire hulp en verzorging geboden wordt. De puskesmas is vooral bedoeld voor preventieve zorg (voorlichting en inentingen). In de grotere steden zijn ziekenhuizen en doktoren die, hoewel de standaard lager ligt dan in het westen, adequaat werken.

Malaria
Ondanks alle verhalen (lees fabels) is malaria (met uitzondering van Bali) een groot probleem, vooral in de kuststreken. Vooral bij langdurige regenval is de kans malaria op te lopen groter. Het slikken van malariapillen sluit het risico malaria te krijgen niet voor 100 procent uit en het blijft zaak zo min mogelijk gestoken te worden. Dek het lichaam rond zonsondergang zoveel mogelijk met kleding af en gebruik een muggestift voor de blote plekken. Slaap onder een klamboe. Er zijn echter maar weinig hotelbedden die van een klamboe zijn voorzien. In IndonesiŽ zijn grote 2-persoons klamboes te koop voor zo'n 3 euro. Deze hebben echter 4 bevestigingspunten en zijn dus moeilijk op te hangen. Het beste zijn klamboe's die aan een punt te bevestigen zijn, deze zijn in de betere buitensportzaken in Nederland en België te koop. Omdat het soms moeilijk is deze aan het plafond te bevestigen is het handig een stuk touw of waslijn van een paar meter mee te nemen die dan dwars door de kamer opgehangen kan worden. In plaats van een klamboe kunnen muggen geweerd worden door het gebruik van een rookspiraaltje (obat nyamuk bakar): effectief maar soms belastend voor de luchtwegen. In IndonesiŽ zijn in de meeste supermarkten ook kleine apparaatjes te koop waarin wat olie of een klein matje gedrenkt in een insektenwerend middel wordt verwarmd. De damp die door elektrisch verwarmen vrijkomt, zorgt ervoor dat muggen op een afstandje blijven. De geur die verspreid wordt is niet storend. Tenslotte kan de kamer enkele uren voor het slapen bespoten worden met een insektenbestrijdend middel. Drinkglazen, tandenborstels etc dienen dan wel afgedekt te worden en het is dan ook beter het eerste uur niet op de kamer te komen.

Denguekoorts (knokkelkoorts)
Dengue is een virus dat in veel tropische landen voorkomt en vooral in Aziatische landen oprukt. Het virus wordt overgebracht op mensen door de steek van een besmette mug (Aedes aegypti) die ook overdag actief is. De verschijnselen lijken op die van griep. Als een goede behandeling voorhanden is verloopt de ziekte meestal onschuldig, maar het kan bij niet tijdig ingrijpen tot de dood leiden. De beste manier om dengue te voorkomen is door u ook overdag te beschermen tegen muggenbeten.

Inentingen en medicijnen
Als u medicijnen gebruikt moet u een geneesmiddelenkaart (verkrijgbaar bij de apotheek) bij uw reispapieren bewaren. De meeste medicijnen zijn onder merknaam bij apotheken in IndonesiŽ verkrijgbaar en zijn een stuk goedkoper dan thuis. Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor IndonesiŽ verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

TMreizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar IndonesiŽ mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar IndonesiŽ een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

Nuttige links
travelclinic.com Up-to-date info over vaccinaties/inentingen voor IndonesiŽ van het Havenziekenhuis te Rotterdam
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in IndonesiŽ

IndonesiŽ is een bijzonder veilig land om in te reizen. De bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam. In de grote steden komt kleine criminaliteit steeds vaker voor, maar niet meer dan thuis. U wordt wel geadviseerd om geen arak te drinken. Arak is een thuis gestookte met methanol aangelengde rijstwijn. In het recente verleden zijn tientallen mensen overleden als gevolg van het drinken van illegale arak.

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TMreizen naar IndonesiŽ op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben.
TMreizen kan u hierbij helpen met een reisverzekering van de Europeesche

omhoog

Bagage en kleding

Zorg dat u in IndonesiŽ comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in IndonesiŽ reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.

Veel kleren heeft u niet nodig, want u kunt overal voor een gering bedrag kleren laten wassen. Geef de was niet een dag voor vertrek af, want dan is de kans groot dat u het nat meekrijgt. Neem in elk geval dunne katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig tegen de regen en de felle zon. Neem verder een paar ingelopen wandelschoenen met grof profiel mee en een paar slippers of sandalen. Een kleine rugzak of schoudertas is handig om uw handbagage in op te bergen. Voor het opbergen van waardepapieren kunt u het beste een dunne geldbuidel kopen, die u onder uw kleren kunt dragen.

Een wereldstekker is voor Indonesie niet nodig.

omhoog

Fotograferen en Filmen in IndonesiŽ

Neem voldoende geheugenkaartjes mee als u naar IndonesiŽ gaat, want er valt enorm veel vast te leggen. Vooral kinderen vinden het leuk gefotografeerd te worden. Ook de meeste volwassenen vinden het leuk om te poseren. Vraag het wel eerst (boleh foto) of laat zien wat u van plan bent. Voor het poseren voor foto's wordt in toeristische gebieden af en toe geld gevraagd. Wees extra terughoudend bij moslims (vooral vrouwen) en religieuze feesten.
U zult in IndonesiŽ waarschijnlijk ook gaan fotograferen in de natuurgebieden. Om details en dieren in dicht regenwoud te fotograferen heeft u wel een lichtgevoelige lens nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zorg ervoor altijd een telelens paraat te hebben, vooral als u een boottocht maakt over een rivier waarlangs veel dieren leven. De beste foto's maakt u vooral in een tropisch land als IndonesiŽ vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de zon niet op zijn felst is.

omhoog

Electriciteit in IndonesiŽ

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Indonesië.

omhoog

Lokale gebruiken in IndonesiŽ

De onderlinge omgang tussen IndonesiŽrs is voor onze begrippen afstandelijk en formeel. Deels komt dit door het gebruik van de aanspreektitels als ''oudere broer/zus' en 'jongere broer/zus', deels door door de manier van groeten. Zoenen of andere intimiteiten, zoals omhelzen en elkaars hand vasthouden wordt als ongepast ervaren. De vrouwen- en mannenwereld zijn dan ook behoorlijk gescheiden.
Op sommige vragen zal een IndonesiŽr gauw bevestigend antwoorden, alleen om een vertwijfelde vreemdeling niet voor het hoofd te stoten. Vraag dus niet 'Is dit de weg naar ..?' maar 'Waar gaat deze weg naar toe?'
Toon uw emoties zo min mogelijk! Boos worden in het openbaar is ongepast, net als het duidelijk uiten van teleurstelling of verdriet. Gezichtsverlies moet ten allen tijde voorkomen worden. Lachen mag natuurlijk wel, en is vaak ook de juiste manier om met minder plezierige situaties om te gaan. Wordt bijvoorbeeld niet kwaad als iedereen staat lachen als u over een tak struikelt. Sterker nog: lach flink mee!.
Aan de andere kant zijn IndonesiŽrs wel zeer direct in het leggen van contact. Contact wordt gelegd door het roepen van zinnen als 'Hello miester of miessus', 'Gip me pen' ,'Gip me bonbon', 'Gip me mannie' of u direct te onderwerpen aan een waslijst van vragen die duidelijkheid moeten verschaffen over hoe u heet, waar u vandaan komt, waar u heen wilt, uw burgelijke staat, uw kroost, uw werk, wat u verdient en de prijs van uw ticket.

Geef verder nooit iets met de onreine linkerhand aan, doe u schoenen uit als u een huis binnengaat, leg nooit uw voeten op tafel en raak nooit het hoofd van een IndonesiŽr aan. Het is onbeleefd naar iemand te wijzen. Wijzen doet een IndonesiŽr overigens met de duim.

Ondanks bovenstaande hoeft u zich over de omgang met IndonesiŽrs niet teveel kopzorgen te maken. IndonesiŽrs zijn makkelijk in de omgang, en met enige aanpassing zult u merken dat het contact met de bevolking snel gelegd wordt en dat deuren opengaan die voor degene die dit niet doet gesloten blijven.

Tafelen

Eten mag met uw rechterhand. Nooit met de linkerhand, want deze wordt als onrein beschouwd. Geef hierom nooit iets met links aan. Voor degene die niet met de hand willen eten staat bestek (lepel en vork, geen mes) op tafel. Een vork mag u wel in de linkerhand nemen.
Als u ergens iets te drinken of te eten aangeboden krijgt moet u wachten tot de gastvrouw of gastheer u tot het nuttigen daarvan uitnodigt (silakan makan-silakan minum). IndonesiŽrs converseren niet tijdens het eten. Smakken tijdens en boeren na de maaltijd is heel gewoon.

Kleding

Hou er rekening mee dat IndonesiŽ een islamitisch land is. Er gelden weliswaar niet zulke strenge voorschriften als in arabische landen -er wordt veel van ons gedrag door de vingers gezien- maar het wordt zeker op prijs gesteld als u gedekt gekleed gaat. (blouse & lange broek of rok). Met het in korte broek binnenstormen van een afgelegen desa om wild fotograferend de rustieke sfeer voor het nageslacht vast te leggen richt u veel schade aan.

omhoog

Eten en drinken in IndonesiŽ

Ga er vanuit dat een reis door IndonesiŽ buiten de grote steden en de toeristencentra zeker geen culinaire reis zal worden. Tijdens een verblijf in een afgelegen gebied zult u eraan moeten wennen dat de IndonesiŽrs enkel rijst eten. In kustdorpjes is dit uitsluitend rijst met vis. Groenten worden nauwelijks gegeten. Uitgebreide rijsttafels zoals wij die kennen ziet u enkel tijdens festiviteiten. De rijsttafel, een beetje rijst en veel bijgerechten, is overigens een Nederlandse uitvinding. IndonesiŽrs scheppen anders op; véél rijst, en een klein beetje bijgerechten. Toch kunt u ook buiten de toeristenplaatsen uitstekende 'rijsttafels' samenstellen in de vele Padangrestaurants van het land.

Op straat eten in IndonesiŽ is absoluut niet zo gevaarlijk als sommigen wel eens beweren. Onze ervaring is dat het eten daar een stuk hygiŽnischer bereid wordt dan in sommige sjieke hotels. We hebben het hier over de pasar malam, de straatmarkt die in de meeste grote steden na zonsondergang opgezet wordt. De straatventers die de hele dag met een karretje eten, de kaki lima, in de zon voortsjokken zijn soms een heel ander verhaal.

Verschillende typen restaurants
Een warung is een eenvoudig Indonesisch eettentje, waar u gerechten als gado-gado, soto ayam, nasi goreng, mie goreng en dergelijke kunt krijgen. Voor de meeste toeristen is het duurdere Chinese restaurant (meestal aangeduid als seafood restaurant) een uitkomst. De gerechten zijn weinig verrassend en doen geen grote aanslag op uw smaakpapillen. De miegerechten zijn meestal flauw, maar de zeevruchten kunnen soms verbluffend lekker zijn.
Helemaal aan onze smaak aangepast zijn veel restaurants in de toeristencentra en de restaurants van duurdere hotels. Hoewel u natuurlijk niet naar IndonesiŽ gaat om bloemkool te eten, kunt u uzelf hier tegoed doen aan de Indonesische versies van diverse westerse gerechten. De grote en bekende hamburgerketens en KFC hebben zich inmiddels in de provinciehoofdsteden genesteld.

Het Indonesische ontbijt
Ook bij het ontbijt wordt rijst genuttigd. Meestal zijn dit de restjes van gisteren die opgebakken worden. Nasi goreng zoals wij dat kennen is in feite niets meer dan dat. Brood bij het ontbijt is IndonesiŽrs vreemd, maar in de hotels altijd aanwezig. Als u geen nasi goreng op de nuchtere maag wilt zit u in de meeste hotels vast aan een continental ontbijt van geroosterd witbrood, jam, boter, wat fruit en soms een hardgekookt ei. Soms is het ook mogelijk om iets als een pannekoek te bestellen. Duurdere hotels hebben buffetontbijten zoals in Europa.

Drank

In Padang- en Minahasa-restaurants wordt water of ongezoete lauwe thee bij het eten geserveerd, waarvoor u niet hoeft te betalen. Thee krijgt u standaard met grote hoeveelheden suiker, tenzij u uitdrukkelijk om teh tawar of teh tanpa gulah (zonder suiker) vraagt. Hetzelfde geldt voor koffie, die overigens vooral in Tana Toraja op Sulawesi erg goed is.
Koud bier is meestal alleen in Chinese restaurants of hotels verkrijgbaar, en in streken die streng-islamitisch zijn soms helemaal nergens. Daar mag men geen alcohol drinken en wordt het absoluut niet op prijs gesteld als u dat in het openbaar wel doet. Het meest gedronken wordt Bir Bintang, maar Anker, San Miguel en Bali Hai zijn ook prima merken. Sterke drank, met uitzondering van lokale brouwsels als arak of tuak, is nergens buiten luxe-hotels of sjieke uitgaansgelegenheden te krijgen. Koude drankjes zijn buiten toeristencentra bijna nergens verkrijgbaar, de IndonesiŽrs drinken hun fris lauw.

omhoog

 

 
IndonesiŽ
Bouwstenen
Individuele rondreizen
Reisaanbod per eiland
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Aanvraagformulier
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV