Individuele rondreizen naar Indonesie © Travelmarker Reizen

Oost-Java met privé-chauffeur

7 daagse bouwsteen vanaf € 630/ exclusief vlucht

Dag  1 - Yogyakarta, vrij verblijf

Paardenkoets in Yogyakarta © Travelmarker ReizenVandaag gaat u op eigen gelegenheid naar uw hotel in Yogyakarta. Vanzelfsprekend kunnen wij een transfer vanaf het vliegveld of het station naar het hotel voor u regelen, de kosten ervan vindt u hier.

Yogyakarta is een zeer aangename stad om de Javaanse cultuur te proeven. De nauwe steegjes buiten de grote verkeersaders van Yogyakarta doen erg dorps aan.

Er is genoeg te zien en te doen in de stad, en ook in de nabije omgeving zijn diverse bezienswaardigheden, zoals de Borobudur- en de Prambanan tempelcomplexen.

 

Kraton van Yogyakarta © Travelmarker ReizenHet is het culturele centrum van Java, en daardoor ook eigenlijk van heel IndonesiŽ. Eigenlijk is alleen het sultanaat van Yogyakarta als artistiek en cultureel centrum van alle oude Javaanse koninkrijken die er tijdens het Nederlandse koloniale bewind bestonden overgebleven. Brengt u hierom zeker een bezoek aan de kraton van de sultan van Yogyakarta.

De stad is ook een belangrijk centrum van de moderne Indonesische cultuur. Enkele grote Indonesische dichters, schilders, dansers en muzikanten wonen hier. Van het Javaanse culturele leven kennen wij met name de wayang kulit, het schaduwspel van de prachtig bewerkte leren poppen en de door acteurs en actrices uitgevoerde wayang orang. Beiden voeren het Mahabaratha- en het Bratayudha-epos uit.

Overnachting in Jogja Village Inn in Yogyakarta

 

Dag 2 - Van Yogyakarta naar de Candi Sukuh, met bezoek aan het Prambanan tempelcomplex, Solo en een wandeling bij erotische tempel

het Prambanan tempelcomplex © Travelmarker ReizenVandaag wordt u per minibusje van Yogyakarta naar de Candi Sukuh gebracht. Onderweg bezoekt u het Prambanan tempelcomplex op 16 kilometer ten oosten van Yogyakarta. Het tempelcomplex is minstens zo indrukwekkend als de Borobudur. Het is tussen de 8e en 10e eeuw gebouwd en gewijd aan de drie belangrijkste hindoe-goden. Oorspronkelijk bestond het complex uit maar liefst 244 tempels. Van de paar inmiddels gerestaureerde tempels is vooral de gigantische Shiva tempel bijzonder indrukwekkend. Deze vijftig meter hoge tempel, ooit de hoogste van Java, is gebouwd om koning Balitung, een vorst van het machtige Javaanse rijk Mataram, in te begraven.

De prachtige reliëfs, die het Ramayana epos als onderwerp hebben, beginnen links op de Shiva tempel en lopen dan via de noordelijke Vishnu tempel naar de Brahma tempel in het zuiden waar ze eindigen. Tijdens een rondgang over het tempelterrein heeft u bij helder weer een prachtig uitzicht op de in de verte gelegen Gunung Merapi, een van de meest actieve vulkanen van IndonesiŽ.

 

Mangkunegaran kraton - Solo © Travelmarker ReizenVanaf de Prambanantempels rijdt u verder naar Solo. Solo, ook vaak Surakarta genoemd, is Java's oudste culturele centrum. Vroeger bestond de stad uit de twee 'Vorstenlanden' van de Susuhunan (vorst) van Surakarta en de vorst van Mangkunegara. Als bestuurlijke eenheden zijn ze reeds lang verdwenen, nog wel rest ons de schitterende kratons van beide vorstenhuizen, waarvan u de oude Mangkunegaran kraton bezoekt. De kraton is geheel van teakhout gebouwd en bestaat uit twee hoofdgebouwen, de pendopo (ontvangstzaal en dansruimte) en de Dalem Ageng (ceremonieele hal), geflankeerd door de woonvertrekken van de familie. In de Dalem Ageng kunt u de gouden sieraden, krissen, bronzen beelden en het antiek van de sultansfamilie bezichtigen. Met een beetje geluk kunt u getuige zijn van een dansrepetitie, die af en toe in de pendopo wordt opgevoerd. Naast de kraton liggen de oude barakken van de cavalerie, die nog altijd bewoond worden.

 

Candi Sukuh, de erotische tempel van Java © Travelmarker ReizenNa uw bezoek aan deze unieke residentie van de sultan van Solo rijdt u de bergen in naar de hooggelegen Candi Ceto, een van de erotische tempels van Java. De tempel ligt op 1400 meter hoogte op de flank van de vulkaan de Lawu en dankt haar naam aan de vele vruchtbaarheidssymbolen waar de Javanen nog altijd offers aan komen brengen. De tempel ligt te midden van uitgestrekte kruidnagel- en theeplantages. Vanaf de Ceto tempel start u met een lokale gids een twee uur durende wandeling door bergachtig gebied met prachtige uitzichten in de richting van de op negenhonderd meter gelegen Candi Sukuh, een andere erotische tempel (deze wandeling is eventueel te verlengen). Het laatste stuk legt u af per auto.

 

reliëf bij de Candi Sukuh © Travelmarker ReizenDe Candi Sukuh heeft een voor IndonesiŽ zeer bijzondere vorm. U zou dit bouwwerk eerder in Zuid-Amerika dan in Azië verwachten. Hoewel zeer bijzonder wordt de mysterieuze tempel door de geisoleerde ligging zelden bezocht.

De tempel is rond het jaar 1450 gebouwd, tijdens de laatste jaren van het hindoeïstische Majapahit-rijk. Ook de Sukuh tempel is rijkelijk versierd met vruchtbaarheidssymbolen en een aantal fraaie reliëfs die fragmenten uit het Ramajana en het Mahabharata-epos tonen. Men denkt dat de tempel gebruikt werd voor een vruchtbaarheidscultus of voor seksuele opvoeding.

Na bezoek aan de Candi Sukuh loopt u naar uw lager gelegen hotel. De wandeling van vandaag kunt u net als de andere wandelingen tijdens deze reis natuurlijk ook overslaan.

 

de waterval bij Candi Sukuh © Travelmarker ReizenU kunt indien u niet wenst te wandelen alleen een bezoek brengen aan beide erotische tempels, zodat u dan meer tijd over hebt om te genieten van de tempels en de mooie omgeving van uw hotel. Vanaf het hotel kunt u ook heerlijk op eigen gelegenheid korte wandelingen maken.

Overnachting in Sukuh Cottages bij de Sukuh tempel

 

Dag 3 - Van Candi Sukuh naar Malang

Vanaf de Candi Sukuh kunt u indien u dat wenst met een gids in ruim twee uur door een prachtig glooiend berglandschap met kruidnagelbomen, afgelegen Midden-Javaanse dorpjes en watervallen naar Tawangmanggu lopen. Deze wandeling heeft weer een heel ander karakter dan de wandeling van de dag ervoor en is eventueel in te korten. U komt langs een indrukwekkende waterval in een gebied rijk aan enorme boomvarens. Vanaf deze waterval is het een klein half uur klimmen naar Tawangmanggu. Als u de wandeling inkort hoeft u deze klim niet te maken. Tawangmanggu, gelegen op 1230 meter hoogte, is een rustig en koel bergplaatsje in een bosrijke omgeving.

Vanaf Tawangmanggu maakt u een schitterende rit naar het bergdorp Sarangan. De steile en bochtige weg naar Sarangan loopt over een 1830 meter hoge pas die de grens tussen Midden- en Oost-Java vormt.

 

Schooljeugd © Travelmarker ReizenVeel verkeer rijdt hier niet. Sarangan is een bergdorp dat aan een kratermeer ligt. Het meer van Sarangan, op de flank van de gunung Lawu, was al in de koloniale periode een geliefd vakantieoord. Tegenwoordig is het vooral bij IndonesiŽrs populair, buitenlandse toeristen komt u hier vrijwel niet tegen.

Vanaf Sarangan rijdt u verder naar Malang. De laatste anderhalf uur rijdt u weer via een prachtige bergweg. U ziet dan in de verte de steden Batu en Malang liggen. U komt tegen de avond in Malang aan.

Overnachting in Hotel Santika Premiere Malang in Malang

 

Dag 4 - Malang, ochtendexcursie naar Wonosari

In de ochtend maakt u een excursie naar de theetuinen van Wonosari, op 30 minuten rijden van Malang. U brengt dan een bezoek aan een theefabriek en maakt een korte rondrit met een pick-up of ander geschikt vervoermiddel over de plantage waarbij u uitleg krijgt over het theeplukproces. Er is ook gelegenheid voor een korte wandeling.Toko Oen in Malang © Travelmarker ReizenDe rest van de dag heeft u ter vrije besteding in Malang. Het op 445 meter hoogte gelegen Malang is een stad met een uitgesproken Europese sfeer. In de koloniale periode was Malang vanwege de hoogte en het dus koele klimaat bij de gepensioneerde Nederlanders een populaire verblijfplaats. Een bezoekje aan het oude Toko Oen Restaurant & Ice cream Palace (Jl. Jend. Basuki Rachmat 5) is een must wanneer u in Malang bent. De inrichting van dit ruime etablissement is nauwelijks veranderd sinds de koloniale periode.

Overnachting in Hotel Santika Premiere Malang in Malang

 

Dag 5 - Van Malang naar de Bromo

Per jeep naar de Bromo © Travelmarker ReizenVandaag brengt uw chauffeur u van Malang naar een plek waar u overstapt in een jeep. Met deze gedeeltelijk open jeep rijdt u zittend (voorin) of staand (achterin) door een werkelijk fantastisch landschap naar het begin van de zandzee rond de Bromo vulkaan. Uw bagage wordt via een andere route door uw auto naar uw hotel bij de Bromo gebracht. U rijdt over een smalle bergkam en ziet zowel links als rechts van u nog prachtige primaire wouden die verderop langzaam plaatsmaken voor een wonderschoon mozaïek van landbouwakkertjes op steile hellingen.

 

Jeeptocht naar de Bromo © Travelmarker ReizenU kunt indien u dat wenst onderweg een wandeling van een klein uur naar een waterval maken. Deze waterval ligt verscholen in een ongerept tropisch woud. De nevel zorgt ervoor dat het licht vaak in de vorm van een regenboog wordt verstrooid.

In het dorpje Ngadas laat de Tengger-vulkaan zich goed zien. Even na Ngadas arriveert u in Jemplang aan de rand van de zandzee. In de immense zandzee (8 bij 11 km) van het Bromo kratercomplex liggen drie vulkanen binnen een nog veel grotere vulkaankrater. De vulkanen die deel uitmaken van het Bromo-Tenggermassief vormen samen het meest spectaculaire vulkaanlandschap van IndonesiŽ. Een bezoek aan de Bromo voelt aan als een bezoek aan een andere planeet. U begrijpt nu waarom het Tenggervolk, de zeer geïsoleerd levende bevolking in het gebied, gelooft dat de god Brahma hier huist.

 


per jeep de zandzee rond de  Bromovulkaan in  © Travelmarker Reizen Vanaf Jemplang kunt u als u dat wilt ook de zandzee inlopen. U volgt de jeepsporen en loopt eerst door een grasland met veel bloeiende kruidachtigen alvorens deze overgaat in een zee van zand. Na een unieke voettocht van ongeveer drie uur door het maanlandschap rond de Bromovulkaan bereikt u uw hotel aan de kraterrand bij Cemoro Lawang, de laatste 20 minuten is een stevige klim. Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen het eerste gedeelte van deze route te lopen en het laatste stuk weer per jeep af te leggen. De Bromo vulkaan ligt tijdens de wandeling aan uw linkerhand. U kunt ook van Jemplang naar uw hotel rijden en vervolgens met de jeep naar de voet van de Bromo gaan en deze beklimmen.Bromo-Tenggermassief © Travelmarker Reizen Cemoro Lawang ligt op 2360 meter hoogte bovenop de buitenste kraterrand van het Bromo-Tengger massief.

Overnachting in Lava View Lodge in Cemoro Lawang

 

Dag 6 - Bromo vulkaan, naar Kalibaru

's Ochtends kunt u een wandeling van een uur door de zandzee maken om staande op de kraterrand van de Bromo de zon op te zien komen. Ook leuk is het om een jeep te huren en naar een prachtig uitzichtpunt te rijden. Na zonsopkomst rijdt u dan door naar de Bromo waar u alsnog de top kunt beklimmen. Een jeep kunt u de avond vantevoren bij de receptie bespreken en kost ongeveer 20 euro. Het opkomen van de zon over het buitenaardse landschap rond de Bromo is een uniek schouwspel.
Na het ontbijt wordt u per minibusje van de Bromo naar Kalibaru gebracht, een rit van ongeveer 170 kilometer.

Kalibaru is een klein plaatsje op de helling van de 3000 meter hoge Gunung Raung. Rond het plaatsje, dat op 480 meter hoogte ligt, liggen verschillende plantages.

 

peper © Travelmarker ReizenEen verblijf in het sfeervolle Margo Utomo Eco Resort is een goede gelegenheid om eens wat meer te weten te komen van de verschillende gewassen die in dit gebied verbouwd worden. In de middag kunt u onder begeleiding van een gids een wandeling over de plantage maken, waarbij u uitleg krijgt over de gewassen die er groeien. Te zien is nootmuskaat, peper, cassave, ananas, en verschillende planten- en bloemensoorten, waaronder orchideeën. Daarnaast kunt u een koffiefabriek bezoeken of een kijkje nemen bij de mensen thuis, om te zien hoe ze tahu en tempe maken. Drie kilometer buiten het dorp ligt een mooie waterval.
Via uw hotel zijn nog diverse optionele excursies te boeken. Bijzonder de moeite waard is de niet al te zware wandeling naar de Hill View cottages. Deze drie uur durende wandeling start bij de miniplantage van het hotel en loopt via kleine dorpjes met tahu en tempe fabriekjes, rijstvelden en bos naar de rivier die u via een prachtige natuurlijke brug oversteekt naar de Hill View cottages.

Overnachting in Margo Utomo Eco Resort in Kalibaru

U kunt deze reis met 1 dag verlengen door een bezoek te bregen aan het Meru Betiri National Park, een van de laatste stukken regenwoud op Java. Zie Verlenging Meru Betiri National Park

 

Dag 7 - Van Kalibaru naar Pemuteran of Lovina op Bali

Balinese tempelprocessie © Travelmarker ReizenVandaag wordt u door uw chauffeur van Kalibaru naar Pemuteran of Lovina op het eiland Bali gebracht. U rijdt eerst in een kleine twee uur naar Ketapang, de haven in Oost-Java waarvandaan u de veerboot neemt naar Gilimanuk op Bali. De veerboot doet ongeveer 45 minuten over de oversteek. Vervolgens rijdt u naar de badplaats Pemuteran of het verderweg gelegen Lovina Beach. Nadat u bij een hotel van uw keuze bent afgezet eindigen de diensten van TM reizen. Uiteraard kunnen wij uw overnachting in Pemuteran ( € 40per persoon per nacht) of Lovina ( € 29per persoon per nacht) voor u regelen. Het is ook mogelijk om deze bouwsteen op een andere bestemming op Bali te eindigen, informeert u hiernaar bij uw aanvraag.

beknopt dagprogramma, reissom & kaart

 

 
IndonesiŽ
Bouwstenen
Individuele rondreizen
Reisaanbod per eiland
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Aanvraagformulier
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV