Individuele rondreizen naar Indonesie © Travelmarker Reizen

Noord-Sulawesi met privé-chauffeur

10 daagse bouwsteen vanaf € 825/ exclusief vlucht

Dag 1 - Transfer van het vliegveld naar Manado

Zonsondergang bij Manado © Travelmarker ReizenNa aankomst op het vliegveld van Manado wordt u naar uw hotel in de stad gebracht. De rest van de dag heeft u ter vrije besteding.

Manado is met 330.000 inwoners na de hoofdstad Makassar de belangrijkste stad van Sulawesi. Het is een levendige, gastvrije en nogal westerse stad. Ofschoon de provinciehoofdstad door zware Japanse bombardementen in de Tweede Wereldoorlog van bezienswaardigheden ontdaan is, is het door de nabijheid van de zee toch een aangename stad om even te verblijven.

Qua eetgelegenheden is er volop keuze in Manado. Het is de plaats bij uitstek om de typische Minahasa-keuken te proberen. Specialiteit van de stad is de bubur Manado, een groentesoep van rijst, maïs, cassave, pompoen en waterspinazie. Naast Minahasarestaurants zijn er ook diverse goede Javaanse, Chinese en Sumatraanse restaurants.

Overnachting in Hotel Minahasa in Manado

 

Dag 2 - Transfer van Manado naar Pulisan

de Minahasa © Travelmarker ReizenIn de ochtend wordt u door uw auto met privé-chauffeur opgehaald en naar Pulisan, gebracht, een rit van ruim twee uur door het land van de Minahassers. In het verleden was het gebied rond Manado door de aanwezigheid van Hollanders, Chinezen en Filippino's een smeltkroes van volkeren. Dit gemengd bloed is duidelijk te zien in het uiterlijk van veel Minahassers. De Minahassers doen het op economisch gebied erg goed en hebben geen enkele moeite te concurreren met de Chinezen. Ook zijn de laatste decennia veel Menadonezen met Chinezen getrouwd waardoor de spanningen met deze minderheid veel minder groot is dan in andere gebieden.

 

het strand van Pulisan © Travelmarker ReizenDe Minahassers staan open voor vernieuwing en zijn misschien wel de meest verwesterde inwoners van IndonesiŽ. Dit is voor een groot deel het gevolg van de goede relatie met de Nederlanders tijdens de koloniale periode. De relatief hoge graad van scholing van de Minahassers die het Nederlandse onderwijs hadden gevolgd, zorgde ook na 1949 voor een voorsprong op economisch gebied. Veel oudere Minahassers spreken nog altijd zeer goed Nederlands en van sommigen krijgt u het idee dat ze Nederlandser dan de Nederlanders zijn. Ongeveer 95 procent van de Minahassers is christelijk. Het merendeel is protestants, slechts een kleine minderheid hangt het katholicisme aan.

Na aankomst in het resort heeft u de rest van de dag ter vrije besteding om te gaan snorkelen, te duiken of te wandelen in de groene en vogelrijke omgeving van het resort.

Overnachting in Pulisan Jungle Beach Resort in Pulisan

 

Dag 3 - Pulisan, halve dag excursie naar Tangkoko Batu Angus

Zwarte kuifmakaak © Travelmarker ReizenDe ochtend heeft u ter vrije besteding. Na de lunch vaart u in een dik half uur naar het Tangkoko-Batuangus reservaat, dat tussen de steil uit zee oprijzende bergpieken van de Dua Saudara (1351 m) en de Tangkoko (1109 m) ingeklemd ligt. In dit zeer bijzondere reservaat maakt u onder leiding van een gids een wandeling van ruim drie uur door tropisch regenwoud. Het terrein is vrijwel vlak, dus de wandeling is voor iedereen goed te doen. In het reservaat komen zes typen bos voor, een hoeveelheid die ook buiten IndonesiŽ in zo'n betrekkelijk klein gebied bijna nooit voorkomt. De entree en de lunch zijn inclusief.

In Tangkoko-Batuangus komen diersoorten voor uit het overgangsgebied tussen de Aziatische en Australoïde fauna, zoals het spookdiertje (Tarsius Spectrum), de hoog in de bomen levende koeskoes, de civetkat, de zwarte kuifmakaak en verschillende andere apensoorten. In het reservaat leven verder maar liefst 160 verschillende vogelsoorten, waaronder veel trekvogels uit Australië. De roodgeknobbelde neushoornvogel komt in grote aantallen in het park voor en kan zonder al te veel moeite geobserveerd worden. Ook de bruine adelaar (Pandion heleatus) leeft hier. Het reservaat is ook een van de weinige plekken waar de Actenoides monachus, een zeer zeldzame ijsvogel voorkomt.

 

Spookdiertje © Travelmarker ReizenEen andere ijsvogel die in het park leeft is de bosijsvogel (Crittura cyanotis). De maleo, een bijzondere hoendervogel, legt in augustus en september haar eieren op open plekken in het reservaat. Misschien krijgt u ook de paarse bunga bankai krijgt te zien, een aan de rafflesia verwante parasietplant die rond het vallen van de avond een doordringende lijkengeur afscheidt die insecten aantrekt.

In begin van de avond vaart u weer terug naar uw resort. Hiervoor gaat u nog even op zoek naar het bijzondere spookdiertje. 's Avonds komen de diertjes langzaam uit hun huis, een enorme waringin, naar buiten om te beginnen aan hun nachtelijke zoektocht naar insecten in het bos. Een bezoek op dit tijdstip is prettiger voor de spookdiertjes, omdat u ze dan zonder zaklamp kunt zien.

Overnachting in Pulisan Jungle Beach Resort in Pulisan

 

Dag 4 - Pulisan, zon, zee, strand en koraalriffen

Zeeschildpad © Travelmarker ReizenVandaag heeft u de hele dag om te snorkelen, te zwemmen, wandelingen in de omgeving van Pulisan te maken of om gewoon niets te doen en te genieten van de rust van het resort op uw veranda. U kunt er ook voor kiezen om een optionele excursie naar de Bangka eilanden te maken, waar u kunt snorkelen boven de prachtige riffen rond de eilandjes en ook de dorpjes van de eilandbewoners bezoekt. Ook kunt u met een lokale visser of zelf met een gehuurde kano de zee op. Uw resort kan u met het regelen van deze activiteiten behulpzaam zijn.

Het Pulisan Resort is tevens een 5 sterren Padi duikresort. Vanuit het resort kunt u drie duikgebieden bezoeken. Hoe toegankelijk deze gebieden zijn, is wel afhankelijk van de stromingen die seizoensafhankelijk zijn.

 

Clownsvissen voor de kust pij PulisanDe Bangka archipel en de Pulisan Kaap bieden drop-offs en hellingen met een vrijwel onbeschadigd marine leven. Hier is de grootste varieteit aan zeedieren te vinden, zoals naaktslakken en sponzen. Lembehstraat is vanaf Pulisan goed bereikbaar en biedt duikers hele aparte kleinere zeedieren die nergens anders te vinden zijn. Hier worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt. Het is een paradijs voor macro fotografen. Vanwege de stromingen is dit wel een plek voor de meer ervaren duiker. Alle drie de duiklocaties wijken qua karakter af van Bunaken en maken een langer verblijf in Pulisan zeker de moeite waard. Een extra overnachting in Pulisan kost € 50per persoon (inclusief alle maaltijden).

Overnachting in Pulisan Jungle Beach Resort in Pulisan

 

Dag 5 - Van Pulisan naar Tomohon: Minahasa highland excursie

Hooglanden van de Minahasa © Travelmarker ReizenIn de vroege ochtend gaat u met uw auto naar Tomohon. Onderweg kunt u stoppen bij een typische Minahasa markt, een vulkanisch meer, een pottenbakkersdorp en brengt u een bezoek aan de Minahasa graven van Sawangan. Op deze bijzondere begraafplaats staat de grootste verzameling waruga-graven van de Minahasa. Waarschijnlijk is men in de 10de eeuw begonnen met het begraven van voorname doden en hun familie in stenen graven, de waruga's. 'Wa' betekent volledig en 'ruga' betekent ontbinding van het lichaam. Wetenschappers menen dat de waruga overblijfselen zijn van een Austronesische begraafcultuur. De gebalsemde en in boombastdoek gewikkelde dode werd op een speciale manier bijgezet. Eerst werd de bodem van de bijna 2 m hoge kubusvormige stenen sarcofaag met ongepelde rijst gevuld, waarop een keramisch bord werd geplaatst. Het lijk werd in foetushouding op het bord geplaatst. Men geloofde dat de dode in deze houding in het hiernamaals herboren zou worden. In het graf nam de dode verschillende kostbaarheden mee. Als dak werd een pyramidevormig gebeeldhouwde steen op de kubus geplaatst, die het graf perfect afsloot.

 

Waruga's van Sawangan© Travelmarker ReizenOorspronkelijk stonden de waruga's voor het huis van de familie. Om te voorkomen dat deze typische graven geplunderd en vernield zouden worden nadat de Minahassers overgegaan waren tot het christendom zijn vanaf 1817 bijna alle waruga's uit de omgeving naar Sawangan overgebracht. De gravure's op de grafsteen stellen het karakter, beroep, hobby's en de doodsoorzaak voor. De afbeeldingen op de oudste waruga's zijn primitief, de latere hebben afbeeldingen van mensen gekleed in een lange jas en een driehoekige hoed op het hoofd. Sommigen hebben zelfs pofbroeken en goudse pijpen, hetgeen duidelijk wijst op Nederlandse invloeden.

Vanaf Sawangan rijdt u via een prachtige route naar het Tondanomeer bij Tondano, de hoofdstad van de Minahasa. Het Tondanomeer is van vulkanische oorsprong en beslaat een oppervlakte van 10 bij 27 kilometer. Hoewel er 25 riviertjes in uitkomen is het meer slechts 20 meter diep. Het verzorgt de irrigatie van de omliggende rijstvelden, hetgeen de naam Tondano (watermensen) verklaart. De grenzen van de rijstvelden worden afgebakend door `tawang pohon', rijen rode struikjes. U luncht in een lokaal restaurant aan het meer (deze lunch is inclusief).

 

Uitzicht op de Lokon vanaf de Mahawu vulkaan© Travelmarker ReizenVanaf het meer rijdt u verder naar uw bungalow aan een ander meer, het kratermeer Linow bij Tomohon. Door de warme bron die het meer voedt veranderd het kleine meer om de zoveel tijd van kleur. Tomohon, ook wel de `Kota Kembang' of bloemenstad genoemd, is een fraai plaatsje gelegen op een pas tussen 2 vulkanen, de Lokon en de Mahawu. Naast dat hier bloemen als anjers, gladiolen, hibiscus en lelies geteeld worden, staat de stad ook bekend als de groenten- en fruittuin van Manado.
Doordat Tomohon op 815 meter hoogte ligt is het klimaat hier bijzonder aangenaam voor wie niet van teveel hitte houdt. De stad wordt hierom ook wel de 'Kota Sejuk' (koele stad) genoemd. Op onderwijskundig gebied neemt Tomohon een belangrijke plaats in. De stad heeft een theologische faculteit en een christelijke universiteit. Hieraan dankt Tomohon zijn derde bijnaam, 'Kota Pelajar Kristen'. Dierenliefhebbers kunnen op dinsdag-, donderdag- en zaterdagochtend beter niet in de buurt van de markt komen. Dan wordt hier hond verkocht, die de pan ingaat. Op marktdagen ziet u bij de slager eveneens vleermuizen en ratten liggen, die ook erg goed schijnen te smaken.

Overnachting in de Gardenia Country Inn bij Tomohon

 

Dag 6 - Tomohon, vrij verblijf

Kratermeer van de Mahawu © Travelmarker ReizenU kunt vandaag allerlei activiteiten ondernemen. Zo kunt u de Mahawu of Lokon beklimmen, op eigen gelegeheid gaan wandelen of fietsen door de schitterende omgeving, of wellicht een rafting tocht maken. Deze rafttocht is goed te doen voor beginnende rafters. Via uw hotel kunt u ook diverse wandelingen en fietstochten met gids laten regelen. Kano's voor een ontspannen tochtje ovber het Linowmeer staan gratis tot uw beschikking.

De gemakkelijke klim en niet al te steile klim naar de kraterrand van de 1311 m hoge Mahawu is een echte aanrader. Vanaf de kraterrand wordt een van de mooiste panorama's van IndonesiŽ geboden. In de diepte ligt een blauwgroen kratermeer, dat 150 bij 70 meter meet. Langs de oever van het meer borrelt het van de vulkanische activiteit uit met zwavel omrande fumarolen. Als u de kraterrand volgt heeft u al wandelend een schitterend uitzicht over de Minahasa. Vanwege de bewolking is het het beste deze tocht in de vroege ochtend te doen.

Overnachting in de Gardenia Country Inn bij Tomohon

 

Dag 7 - Transfer van Tomohon naar het eiland Bunaken

Snorkelen boven de riffen van het Bunaken-Manado Tua Marine Park © Travelmarker ReizenIn de middag wordt u naar de haven van Manado gebracht. Hiervandaan vaart u met de boot van het hotel naar het eilandje Bunaken, waar u in de namiddag aankomt. In de middag is er de gelegenheid om met de boot te snorkelen. U overnacht aan het drie kilometer lange Liang strand.

De zeetuinen van het nationale park Bunaken behoren tot de mooiste van de wereld. Het park bestaat uit een groep van vijf kleine eilanden voor de kust van Manado en het Arakan rif, dat ten zuiden van de stad ligt. De vijf eilanden zijn Bunaken, Manado Tua, Siladen, Mantehage en Nain.

Het marine-reservaat Bunaken is ook een paradijs voor snorkelaars, aangezien het kleurrijkste onderwaterleven zich tussen de 5 en 15 meter onder de zeespiegel afspeelt. Ook voor degenen die menen alles gezien te hebben, is het snorkelen en duiken rond de eilandjes van het zeereservaat Bunaken een adembenemende ervaring. Tot dusver zijn bijna zestig soorten hardkoraal in het nationale park Bunaken-Manado Tua geteld, bijna drie maal zoveel als bij locaties in het Caraibisch gebied. Er leven ruim 2000 vissoorten in het park. In het totaal zijn er 26 duiklocaties in het marine-reservaat. Vooral de spectaculaire koraalmuren, die grotendeels ten zuiden van de eilanden liggen, blijven boeien. Deze beginnen 5 meter onder het wateroppervlak en reiken tot een diepte van meer dan 50 meter. De temperatuur van het oppervlaktewater schommelt tussen de 25 en 28 graden, bijzonder aangenaam dus.

Overnachting in Bunaken Village op Bunaken eiland


Bunaken © Travelmarker ReizenDag 8 - Bunaken, vrij verblijf

Vandaag heeft u een vrije dag om te genieten van zon, zee en strand en de adembenemende koraalriffen rond Bunaken. Het koraalrif loopt langs de gehele zuidkust en rond de oostelijke en westelijke punt van Bunaken. Vanaf de oost- en westpunt strekt het koraal zich over een afstand van 600 meter in zee uit. De noord- en oostkust van Bunaken telt verschillende zandstrandjes, die door mangrovebossen van elkaar gescheiden worden.

Overnachting in Bunaken Village op Bunaken eiland

 

Clownsvis Dag 9- Vrij verblijf op Bunaken

Vandaag heeft u nog een hele dag ter vrije besteding op het eiland Bunaken.

Vooral voor duikers, maar zeker ook voor niet-duikers en snorkelaars is een verlenging van het verblijf op het eiland Bunaken bijzonder aan te bevelen.
De kosten hiervoor bedragen € 57per persoon per nacht. Dit bedrag is inclusief alle maaltijden.

Overnachting in Bunaken Village op Bunaken eiland

 
Dag 10 - Transfer naar Manado of het vliegveld van Manado

Vandaag vaart u met andere gasten van het hotel terug naar Manado op het vasteland van Sulawesi. Daar aangekomen wordt u naar keuze per shuttlebus naar een hotel in de stad of het vliegveld gebracht, waarmee een einde komt aan uw Noord-Sulawesi bouwsteen.

beknopt dagprogramma, reissom & kaart

 

 

 
IndonesiŽ
Bouwstenen
Individuele rondreizen
Reisaanbod per eiland
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Aanvraagformulier
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV