Individuele rondreizen naar Indonesie © Travelmarker Reizen

IndonesiŽ - Reisinfo

Klimaat & beste reistijd voor IndonesiŽ

De moessons
Hoe verder weg van de evenaar, des te groter de invloed van de moessons. Toch gaat deze regel voor IndonesiŽ, door de nabijheid van AziŽ en AustraliŽ, niet geheel op. De van het vasteland afkomstige droge winden, die kenmerkend zijn voor de droge moesson, nemen tijdens de lange tocht over de oceaan vaak vocht op, die ze wanneer ze een obstakel als een bergketen ontmoeten weer laten vallen als regen. Gebieden die door een bergketen afgeschermd worden, kennen dus een echte droge moesson, terwijl aan de andere kant van dat bergketen er nauwelijks verschil bestaat tussen de droge en natte moesson. Het westen is het vochtigste deel van IndonesiŽ. Naarmate u vanaf Sumatra dus verder naar het oosten reist worden de droge moessons (rond onze zomermaanden) langer. De Kleine Sunda-eilanden kennen bijvoorbeeld een zeer lange droge moesson (van mei tot oktober) en een zeer hevige natte moesson. Vooral aan het einde van de droge moesson kan het daar door hete winden vanuit het nabijgelegen Australie bijzonder warm zijn. Tussen mei en oktober is het goed toeven op Sumatra, Java, Bali en de andere eilanden (met uitzondering van de Molukken), maar ook dan maakt u kans op een -overigens verfrissend - buitje van een uurtje in de namiddag. Omdat de eilanden rond de evenaar liggen schijnt de zon er precies 12 uur per dag.

De temperatuur
Temperatuurverschillen zijn nauwelijks van belang bij het bepalen van de beste reistijd. IndonesiŽ ligt rond de evenaar, waardoor temperatuursverschillen het hele jaar door zeer gering zijn en rond de 30 graden liggen. Wel is het zo dat in de regentijd de luchtvochtigheidsgraad een stuk hoger ligt, waardoor het benauwder aanvoelt.

De beste reistijd voor IndonesiŽ
De beste reistijd wordt dus niet zozeer door temperatuur maar vooral door regenval bepaald. Voor de meeste reizen geldt dat vanaf mei tot en met oktober de beste maanden zijn. Sommige eilanden, zoals Sulawesi liggen op de scheidslijn tussen moessons, hetgeen inhoud dat het in het oosten regentijd is, terwijl het westen nog in het gebied van de droge moesson ligt. De zuidelijke Molukken hebben in feite een totaal andere ideale reistijd, namelijk in onze wintermaanden. Op zich kunt u ook in de regentijd prima reizen door IndonesiŽ. Het regent zelden de hele dag, en ook bij regen is de temperatuur bijzonder aangenaam. Bijkomend voordeel is dat het landschap op zijn groenst, en dus mooist is. Wat dat betreft is het begin van de droge moesson, zo rond de maand mei, ons inziens voor het grootste deel van IndonesiŽ de beste tijd om te reizen. Het landschap is dan nog frisgroen van de regens die in de voorafgaande periode zijn gevallen.

Beste reistijd per eilanden(groep)

Onderstaande neerslagtabel geeft u snel inzicht over de beste reistijd voor IndonesiŽ, des te roder, des te meer kans op neerslag! De temperatuurtabel eronder is zoals u zult zien minder van belang bij het bepalen van de beste reisperiode. Indien u per eiland of eilandengroep extra toelichting wenst is bovenstaand menu van toepassing.

Neerslagtabel IndonesiŽ

klimaat bali

Temperatuurtabel IndonesiŽ

klimaat bali

Houdt u bij het bepalen van de voor u meest geschikte reistijd voor uw reis door IndonesiŽ ook rekening met de Ramadan, de indonesische vastenmaand

omhoog

 

 
IndonesiŽ
Bouwstenen
Individuele rondreizen
Reisaanbod per eiland
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Aanvraagformulier
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV