Reizen naar Costa Rica © Travelmarker Reizen

Costa Rica - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | eten & drinken |

Landeninfo Costa Rica

In Costa Rica is het in onze zomer 8 uur, en in de winter 7 uur vroeger

Klimaat in Costa Rica

Het hele jaar door heerst er een aangenaam subtropisch klimaat in Costa Rica. Toch zijn er in dit relatief kleine land grote verschillen door de Cordillera, de bergketen die midden door het land loopt. Aan de kusten is het heet en tropisch, op het centrale plateau een stuk koeler en in de bergen soms zeer koud. Hou er rekening mee dat het weer in Costa Rica snel kan omslaan.

Temperatuur in Costa Rica
Door de bijna altijd aanwezige zon is de temperatuur het hele jaar door in het hoogland aangenaam, in de laagvlaktes soms iets te hoog. Maart en april zijn de warmste maanden, maar de temperatuursverschillen tussen de warmste en de koudste maand bedragen niet meer dan 4 °C. De jaargemiddelden liggen aan de kust op 26 à 27 °C, op 1000 m hoogte (de Centrale Vallei) op ongeveer 20 °C en op 3000 m hoogte op ongeveer 8 °C. Hoog in de bergen van Costa Rica kan het 's nachts bijzonder koud zijn.

Neerslag & Seizoenen San Jose
Neerslag & Seizoenen Caribische kust
Neerslag & Seizoenen Liberia

Neerslag & Seizoenen in Costa Rica

De gemiddelde jaarlijkse neerslag ligt tussen de 2000 en 4000 mm. Hiernaast ziet u de gemiddelde neerslag per jaar. Costa Rica kent evenals andere (sub)tropische bestemmingen geen zomer en winter maar een natte en droge moesson. Het droge seizoen in Costa Rica is van december tot april. In juli en augustus zijn er korte droge periodes, veranillos genaamd. Langs de Caribische kust valt gemiddeld meer regen dan langs de kust van de Grote oceaan. Het 'droge seizoen' langs de Caribische kust is in de maanden april, mei, september en oktober. Het regenseizoen duurt in Costa Rica van mei tot en met november. In het regenseizoen zijn de ochtenden zonnig en wolkeloos, s’ middags koelt het meestal af door een korte, maar hevige bui. Over het algemeen genomen zijn de beste (droogste) maanden om door Costa Rica te reizen november tot en met maart en de natste (met uitzondering van de Caribische kust) september en oktober.

Beste tijd
Hoewel binnen kleine geografische gebieden grote klimaatverschillen kunnen optreden is van seizoensverschillen in Costa Rica nauwelijks sprake. Het land kan dan ook in elk jaargetijde worden bezocht. De meeste toeristen bezoeken Costa Rica in de droge periode van december tot april. Dan zijn toeristische faciliteiten vaak iets duurder en zijn de hotels lang van tevoren volgeboekt. Vooral februari is dé maand met de minste neerslag en de meeste zonuren. Het reizen tijdens de natte moesson hoeft in Costa Rica echter geen probleem te zijn. In mei/juni beperkt de regen zich doorgaans tot één à twee uur in de namiddag. Een groot voordeel van het reizen in het regenseizoen is dat in deze periode alles prachtig in bloei staat en het landschap veel groener is, waardoor de Costaricanen zelf wanneer ze over het regenseizoen spreken, dit het 'groene seizoen' noemen.

| klimaat Nicaragua |

Nuttige links
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in Costa Rica
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in Costa Rica

omhoog

Grensformaliteiten in Costa Rica

Voor Costa Rica is geen visum nodig bij verblijf korter dan 90 dagen. Uw paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn na terugkomst in Nederland, ook wanneer u via de VS vliegt. Neem identiteitskaarten mee (indien mogelijk andere dan paspoort of rijbewijs), bijv. collegekaart, International Student Identity Card, etc; deze leveren soms een korting op.
Vrijwel alle vluchten naar Costa Rica maken een stop in de Verenigde Staten van Amerika. Iedere toerist dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort, dus ook kinderen en baby's! Daar douaneformaliteiten regelmatig worden aangescherpt is het verstandig up-to-date informatie over de huidige regelingen en voorwaarden te bekijken. U kunt deze op de website van de Nederlandse Ambassade in de VS vinden. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u bij het op reis gaan in het bezit bent van de juiste en geldige reisdocumenten (paspoort, visa, inentingsbewijzgen). Houdt u er rekening mee dat een visum ook nodig kan zijn voor het land waar u een tussenlandg of overstap maakt. Indien u via de Verenigde Staten naar Costa Rica vliegt, en daar dus moet overstappen, bent u verplicht vooraf een elektronische reistoestemming aan te vragen.

Vertrekbelasting
Iedere intercontinentale bestemming heft bij vertrek uit Costa Rica de zogenaamde departure tax. Deze bedraagt op dit moment 28 dollar per persoon en dient in dollars te worden afgerekend. Dit bedrag kan aan verandering onderhevig zijn. Er is een aparte balie op het vliegveld waar u de vertrekbelasting dient te betalen. Dit dient u te doen voordat u naar de check-in balie voor uw vlucht gaat.

| grensformaliteiten Nicaragua |

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in Costa Rica

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Costa Rica
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Costa Rica

De nationale munteenheid in Costa Rica is de Colón (Colon is de Spaanse naam voor Christopher Columbus). 1 Colón is onderverdeeld in 100 céntimos. De Colon schommelt erg ten opzichte van de Amerikaanse dollar en inflatie is hoog. In 1999 kreeg u 299 colón voor de dollar, in 2000 321 colón en in 2003 403 colón.

Geld wisselen in Costa Rica
US Dollars en creditcards worden bijna in Costa Rica overal geaccepteerd, ook als betaalmiddel. De Euro wordt nog niet als betaalmiddel geaccepteerd, wel kunt u deze tegenwoordig bij steeds meer banken in Costa Rica wisselen. Bij veel banken echter nog niet, dus u moet hier niet teveel op rekenen. Voor het wisselen van euro’s worden vaak ook aanzienlijk meer kosten dan voor het wisselen van dollars in rekening gebracht. Op veel plaatsen kunt u in bijvoorbeeld de duurdere restaurants betalen met Mastercard en Visa. American Express wordt in Costa Rica niet overal geaccepteerd. U moet soms extra een identiteitsbewijs laten zien.
Pinautomaten in Costa Rica accepteren de giromaatpas met Maestro of Cirrus en zijn inmiddels ook buiten de grote steden steeds vaker te vinden. Geld pinnen in Costa Rica is dus geen probleem, zolang het maar bij de apparaten is waarbij staat 'ATH' (A Toda Hora). Zorg ervoor voldoende Colones op zak te hebben als u buiten grote plaatsen en toeristencentra in Costa Rica gaat reizen, aangezien de wisselmogelijkheden daar gering zijn. Kleine coupures van 1, 5, 10 en 20 US$ zijn het meest praktisch omdat u hiermee ook in kleinere plaatsen veel zaken, zoals bijvoorbeeld excursies, kunt betalen. Neem liever geen 100 dollar biljetten mee naar Costa Rica, want door circulatie van grote hoeveelheden valse biljetten staan veel banken hier argwanend tegenover. Neem ook geen beschadigde biljetten mee, die worden vaak geweigerd.

Kort samengevat is het handig om bij aankomst een flink bedrag te pinnen zodat u voldoende hebt voor de eerste dagen en daarnaast een reserve aan cash dollars bij u te hebben mocht het langer duren dan verwacht voordat u de volgende pinautomaat tegenkomt. Ook een creditcard is zeer praktisch, hier moet u overigens van in het bezit zijn als u Costa Rica per huurauto gaat verkennen.

Fooien
Fooien geven is in restaurants in Costa Rica gebruikelijk. Meestal wordt 10% service en 13% BTW berekend over het bedrag dat op het menu staat. Een fooi is dan niet noodzakelijk, hoewel u natuurlijk vrij bent om iets extra's te geven bij een goede bediening. Het is in Costa Rica wel gebruikelijk chauffeurs, gidsen, porters en hotelpersoneel te tippen, natuurlijk enkel indien de service naar behoren was.

Zakgeld
Costa Rica is zeker geen budgetbestemming. Door de hoge levenstandaard en de vele Amerikaanse toeristen liggen de prijzen hoog. Reken er in Costa Rica op dat veel zaken net zoveel en soms nog meer kosten als thuis. Persoonlijke uitgaven tijdens uw reis door Costa Rica zijn sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 300 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale eetgelegenheden, een normale alcoholconsumptie en het kopen van een klein aantal souvenirs.

| geldzaken Nicaragua |

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Costa Rica
visa.com Zoek VISA ATM machines in Costa Rica

omhoog

Taal

De officiële taal in Costa Rica is het Spaans. De afgelegen Indiaanse gemeenschappen van Costa Rica spreken nog een autochtone taal en aan de oostkust bevinden zich enkele enclaves waar neger- of pidgin-Engels de voertaal is. De Costa Ricanen spreken een beetje vervormd Spaans . De meeste mensen die u op reis in Costa Rica zult tegenkomen spreken een beetje of geen engels, met engels kunt u alleen in de toeristiche plaatsen en in de hoofdstad San Jose redelijk uit de voeten.

| taal Nicaragua |

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar Costa Rica nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met Costa Rica

In Costa Rica is het zeven uur (wintertijd) vroeger dan in Nederland en België. In de zomertijd is het verschil acht uur.

| tijdsverschil Nicaragua |

Nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Costa Rica

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Costa Rica

Bellen in Costa Rica
Om naar Costa Rica te bellen moet u 00 506 draaien, gevolgd door het abonneenummer. Het land heeft geen netnummers. In de grotere steden en plaatsen kunt u bij postkantoren en hotelrecepties per sateliet rechtstreeks telefoneren of faxen met Nederland. Het is het slimst om collect call te bellen. Dit kunt u aanvragen door nummer 116 te draaien. Vaak wordt een minimum van 3 minuten gehanteerd als u via een receptie belt, wat via een operator gaat. Voor telefoneren naar Nederland kiest u 0031 – netnummer zonder 0 – abonneenummer. Voor directe gesprekken met Nederland via een telefonist(e): 0800 031 1111. Bellen vanuit een hotel(kamer) is relatief duur, het is raadzaam van te voren naar de prijzen te informeren. U bent het goedkoopst uit wanneer u een telefoonkaart gebruikt. Er zijn kaarten van 2,5, 5 en 10 $. Met deze kaarten, zoals bijvoorbeeld de 'Colibrie' telefoonkaart, kunt u vanuit publieke telefooncellen internationaal bellen. Met een kaart van 1000 colones kunt u dan al naar Nederland bellen.
Costa Rica heeft een beperkt aantal contracten met Nederland op het gebied van mobiel bellen. U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Costa Rica dus bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn kunt u op vakantiebellen.com nagaan.
Postzaken in Costa Rica
Het hoofdpostkantoor in San José (Ave 1 & Street 1-3) is van maandag tot vrijdag van 7.00 uur tot 18.00 uur geopend. Buiten de hoofdstad kunt u postzegels in de 'Cortel Offices' kopen. U kunt uw ansichtkaarten ook voor verzending bij de receptie van uw hotel afgeven. Ansichtkaarten en brieven zijn per luchtpost tussen de 6 dagen en 2 weken onderweg.
Internet & e-mail
Vanuit de meeste grote plaatsen en vrijwel alle toeristencentra kunt u zonder problemen het internet op om te surfen en te e-mailen

| communicatie Nicaragua |

omhoog

Gezondheid op reis in Costa Rica

Over het algemeen wordt Costa Rica gezien als een relatief hygiënisch land met vrij lage gezondheidsrisico's en een uitstekende gezondheidszorg. Amerikanen komen zelfs naar Costa Rica om plastische chirurgie te ondergaan omdat de prijs-kwaliteitverhouding erg goed schijnt te zijn. Hoewel kraanwater over het algemeen drinkbaar is, zeker in de Centrale Vallei, is het toch aan te raden mineraalwater te drinken, dat vrijwel overal verkrijgbaar is.

Malaria
Costa Rica is geen malariagebied. Toch moet u uzelfvoor vertrek hierover goed laten voorlichten door uw huisarts en de GGD en u in Costa Rica tegen de muggen beschermen door vooral in de avond licht gekleurde kleren te dragen, een lange broek, sokken en lange mouwen en u goed in te smeren met antimuggenolie of zalf waar de stof DEET inzit. Vergeet vooral geen muggenolie en een klamboe mee te nemen.

Denguekoorts (knokkelkoorts)
Dengue is een virus dat in veel tropische landen voorkomt. Het virus wordt overgebracht op mensen door de steek van een besmette mug (Aedes aegypti) die ook overdag actief is. De verschijnselen lijken op die van griep. Als een goede behandeling voorhanden is verloopt de ziekte meestal onschuldig, maar het kan bij niet tijdig ingrijpen tot de dood leiden. De beste manier om dengue te voorkomen is door u ook overdag te beschermen tegen muggenbeten.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Costa Rica verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts.
Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

  • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
    telefoon 020 5663800
  • Havenziekenhuis te Rotterdam
    vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
  • Tropisch Instituut te Antwerpen
    telefoon 0900 - 101 10

TM reizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Costa Rica mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Costa Rica een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

| gezondheid Nicaragua |

Nuttige links
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Costa Rica

Costa Rica is een betrekkelijk veilig land om doorheen te reizen. Toch hebben er in het verleden af en toe berovingen - al dan niet met geweld- plaatsgevonden. Wees dus een beetje op uw hoede en wees vooral na zonsondergang extra alert. Ga dan niet in uw eentje te voet bepaalde wijken van San José in, maar maak gebruik van taxi's. Zorg ervoor dat uw moneybelt goed weggestopt is, en laat uw sieraden thuis als u de stad in gaat. Uw reisdocumenten en geld kunt u indien mogelijk het beste afgeven bij de receptie van uw hotel, en erop toezien dat deze in de kluis opgeborgen worden.

Als u uw paspoort kwijt raakt moet u dit onmiddelijk melden bij de OIJ ( Organismo de Investigacion Judicial), bij de afdeling 'Extravio de Documentos'. De OIJ bevindt zich in San Jose Avenida 6 y 8, calles 19 y 23 direct naast Tributacion Directa. (tel: 295-3000). Neem ook direct contact op met de Nederlandse ambassade om zo snel mogelijk een uitreisdocument te krijgen (tel: 296 - 1490).

Als vrouw op reis in Costa Rica
Over het algemeen is Costa Rica voor alleenreizende vrouwen een veilig land. Waar u wel op voorbereid moet zijn is het macho-gedrag van veel mannen. Als u duidelijk laat blijken niet van hun avances gediend te zijn, laten ze u meestal snel met rust. Zoek anders hulp bij lokale vrouwen. Vooral sommige taxichauffeurs hebben de neiging vasthoudend te zijn. Het is dus een slim idee om via uw hotel een taxi te bestellen in plaats van zomaar een taxi op straat aan te houden. Als u met een man op reis bent wordt u nooit lastig gevallen.
Verder voorkomt u een groot deel van de mogelijke problemen door niet al te opzichtig of te bloot gekleed te gaan. Op het strand is een bikini geen probleem, maar topless zonnen of nudisme is in dit katholieke land uit den boze.

| risico's Nicaragua |

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TM reizen naar Costa Rica op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding

Zorg dat u in Costa Rica comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Costa Rica reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon, exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.

Let op: Op alle vluchten naar Costa Rica met een overstap in de Verenigde Staten worden afgesloten koffers tijdens verscherpte bagagecontroles opengebroken en dus onherstelbaar vernield. Wij raden dan ook aan ruimbagage met iets af te sluiten als een riem, waardoor indien uw koffer gecontroleerd wordt enkel de riem verloren gaat en niet de hele koffer.

Als u iets vergeten bent kunt u bij aankomst in San José nog even gaan winkelen. In de hoofdstad is vrijwel alles te koop wat u op reis nodig hebt, alleen wel vaak duurder dan in België of Nederland. Houdt u bagage altijd in het oog, Autokrakers en tasjesdieven zijn helaas talrijk in Costa Rica.
Veel kleren heeft u niet nodig, want u kunt overal kleren laten wassen (hetgeen echter niet echt goedkoop is). Neem in elk geval dunne katoenen kleding mee. Voor 's avonds is een hoog gesloten T-shirt met lange mouwen of een dunne coltrui handig als bescherming tegen de muggen. Neem daarnaast een trui of een sweater mee en een regenjack. Een paraplu is handig tegen de regen en de felle zon. Neem verder een paar ingelopen wandelschoenen met grof profiel mee en een paar slippers of sandalen. Een kleine rugzak of schoudertas is handig om uw handbagage in op te bergen. Voor het opbergen van waardepapieren kunt u het beste een dunne geldbuidel kopen, die u onder uw kleren kunt dragen.

Vergeet niet uw creditcard mee te nemen als u in Costa Rica een auto gaat huren ! Zonder Creditcard krijgt u de auto niet mee !

| bagage & kleding Nicaragua |

omhoog

Fotograferen en Filmen in Costa Rica

Een fototoestel en/of videocamera is iets wat u zeker niet moet vergeten wanneer u naar Costa Rica komt, want er is zoveel moois vast te leggen.
De meeste bezoekers aan Costa Rica zullen veel gaan fotograferen in de natuurgebieden. Om details en dieren in dicht regenwoud te fotograferen heeft u wel een lichtgevoelige lens nodig om bewegingsonscherpte te voorkomen. Zorg ervoor altijd een telelens paraat te hebben, vooral als u een boottocht maakt over een rivier waarlangs veel dieren leven. De beste foto's maakt u vooral in een tropisch land als Costa Rica vroeg in de ochtend of laat in de middag, wanneer de zon niet op zijn felst is.

| fotograferen & filmen Nicaragua |

omhoog

Electriciteit in Costa Rica

Het voltage is overal is overwegend 110 Volt. De stopcontacten zijn Amerikaans, dus zorgt u er wel voor een wereldstekker en een adaptor bij u te hebben, bijvoorbeeld voor een scheerapparaat en vooral voor het opladen van filmbatterijen. De electriciteit in Costa Rica wil nog wel eens uitvallen zodat u vooral van een zaklamp veel plezier kan hebben.

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Costa Rica

| electriciteit Nicaragua |

omhoog

Lokale gebruiken in Costa Rica

Costa Rica is een redelijk welvarend en westers land. De cultuurverschillen tussen de Costaricaanse maatschappij en die van ons zijn niet bijzonder groot. U zult in Costa Rica dan ook weinig last hebben van een cultuurschok.

| gebruiken Nicaragua |

omhoog

Eten en drinken in Costa Rica

Costaricaanse gerechten zijn niet zo gekruid als gerechten uit bijvoorbeeld Aziatische keuken. Bijna elk gerecht wordt geserveerd met rijst. Het populaire 'pinto' (rijst met bruine bonen) wordt in allerlei combinaties gegeten en kan genuttigd worden als ontbijt, lunch én avondeten. De maaltijden zijn vrijwel altijd royaal, en wat dat betreft is Costa Rica dan ook geen land voor fijnproevers maar voor grote eters. Gallo Pinto is een simpel, smakelijk en vooral machtig ontbijt van zwarte bonen met witte rijst. Het kost vrijwel niets, en u kunt er de hele dag op doorgaan.
Tapas heten in Costa Rica bocca's. Bocca's zijn behoorlijk grote 'hapjes' zoals een portie vlees of vis. Casado’s zijn lekkere gerechten met bakbanaan, kaas, groenten en salade. Een lekker tussendoortje zijn de 'platanos'; gefrituurde bananenschijfjes. Verder er is een groot aanbod van allerlei groente- en fruitsoorten. Vruchtensalade’s van papaya, watermeloen, ananas, banaan en mango worden overal aangeboden. Met oceanen aan beide kanten is Costa Rica het mekka voor liefhebbers van zeevruchten. Aan de Caribische kust zijn veel recepten gebaseerd op cocosmelk.

Restaurants in Costa Rica

Sodas zijn kleine restaurantjes waar u zich kunt storten op de lokale keuken. Kijk waar de meeste Costa Ricanen zitten te eten en ga daarheen. De meeste zijn goed en goedkoop. Een stuk duurder zijn de restaurants in afgelegen lodges. De kans op serieuze darmstoornissen is in Costa Rica klein, vooral als u zich beperkt tot de bij Costa Ricanen populaire eetgelegenheden. In de grotere steden en toeristenstekken zijn ook restaurants die westerse gerechten op het menu hebben staan.
In de meeste restaurants wordt 10% service en 13% BTW berekend over het bedrag dat op het menu staat.

Drank
Het kraanwater in de hoofdstad San José en de grotere provinciesteden is in principe drinkbaar. Ook het water in de grotere toeristenhotels buiten de steden is drinkbaar. Toch is mineraalwater, vooral buiten deze plaatsen, een betere keuze. Flessen mineraalwater zijn vrijwel overal te koop. Probeer ook de heerlijke 'Refrescos Naturales' (Batido). Dit zijn een soort shakes van vers fruit, waarbij u kunt kiezen of u het fruit met melk of water gemengd wilt hebben.
Bier is vrijwel overal verkrijgbaar. Een van de bekendere merken is Imperial. Lokale soorten sterke drank zijn goed en niet al te prijzig. De wijnen die in Costa Rica geserveerd worden zijn voor het overgrote deel afkomstig uit Chili.

| eten & drinken Nicaragua |

omhoog

 

 
Costa Rica
Bouwstenen
Individuele rondreizen
Reizen op maat
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Vrijblijvende aanvraag
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV