Reizen naar Cambodja © Travelmarker Reizen

Cambodja - Reisinfo

| klimaat | grensformaliteiten | geldzaken | taal | tijdsverschil | communicatie |
| gezondheid | risico's | reis- en annuleringsverzekering | bagage & kleding |
| fotograferen & filmen | electriciteit | gebruiken | feesten | eten & drinken |

Landeninfo Cambodja

Klimaat in Cambodja

Hoewel u Cambodja het hele jaar door kunt bezoeken zijn onze wintermaanden zeer aangenaam om te reizen. Vanaf half oktober tot en met halverwege februari is het droger en koeler (met een gemiddelde temperatuur van 20-28 C.). Met name in de bergen in het noorden kan de temperatuur ’s nachts flink dalen. Cambodja heeft een tropisch klimaat dat bepaald wordt door de zuidwest-moesson en de noordoost-moesson. Vanaf half februari tot ongeveer half mei is het zeer heet en droog met een temperatuur die soms oploopt tot boven de 35°C. April is de heetste maand.
Het is aan te raden regelmatig de schaduw op te zoeken en u in te smeren met zonnebrandcreme. In deze hete periode is dunne, luchtige katoen of linnen kleding en het dragen van een hoofddeksel aan te raden. Na deze droge en hete maanden zorgen de moessonregens die het land vanuit het zuiden binnenvallen voor een aangename afkoeling. Gedurende de volgende maanden tot eind september, begin oktober, valt er dan ook behoorlijk wat neerslag (70%-80% van de jaarlijkse neerslag). Tijdens de moesson regent het meestal in de namiddag, maar het kan ook dagen niet regenen of een keer een hele dag achter elkaar. Een voordeel is dat er vaak schitterende luchten zijn en de natuur en de rijstvelden op zijn groenst zijn.

Nuttige links
worldclimate.com Bekijk de gemiddelde temperatuur per maand per plaats in Cambodja
weeronline.nl Bekijk het actuele weer in Cambodja

omhoog

Grensformaliteiten in Cambodja

Het visum voor Cambodja kunt u voor circa 30 US$ direkt op de luchthaven van Phnom Penh, of op de luchthaven van Siem Reap verkrijgen. Dit visum heeft een geldigheidsduur van één maand. Ook aan de grens met Thailand is dit mogelijk. Hou er dan wel rekening mee dat dit wat langer duurt. De kosten bedragen aan de grens circa 30 US$. U heeft een geldig paspoort dat bij vertrek uit Cambodja nog 6 maanden geldig is en een (1) lege bladzijde heeft en twee pasfoto's nodig. Helaas wordt aan de grenspost vaak enkel Thaise baht geaccepteerd tegen een nogal ongunstige koers. In Phnom Penh kunt u het visum met nog eens één maand verlengen voor ongeveer 15 US$.
Als u vanuit Vietnam overland naar Cambodja wilt reizen, kunt u het best uw visum voor Cambodja vooraf in Nederland regelen, of bij de Cambodjaanse ambassade in Ho Chi Minh City of Bangkok. U dient rekening te houden met minimaal 2 werkdagen. Ook kunt u dit visum vanuit Nederland (per post) regelen via de Ambassade van Cambodja in Berlijn.
Aangezien de aanvraagprocedure, de kosten voor het visum en de openingstijden van de ambassade nogal eens wijzigen, raden wij u aan eerst telefonisch contact op te nemen met de ambassade voor de laatste informatie. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat u bij het op reis gaan in het bezit bent van de juiste en geldige reisdocumenten (paspoort, visa, inentingsbewijzgen). Houdt u er rekening mee dat een visum ook nodig kan zijn voor het land waar u een tussenlanding of overstap maakt.

Cambodjaanse ambassade in Berlijn
Benjamin-Vogelsdorff-Str. 2
D - 13187 Berlijn
Telefoon: 0049 30 48637901
Fax: 0049 30 486379/72/73

Voor de aanvraag heeft u het volgende nodig:

 • Uw internationaal paspoort (dit dient tenminste 6 maanden na terugkeer geldig te zijn)
 • Twee aanvraagformulieren
 • Twee pasfoto's
 • Bij een zakelijk bezoek een garantiebrief

Let op:

 1. Het visum is geldig vanaf datum van aankomst in Cambodja.
 2. De maximum toegestane verblijfsperiode is 1 maand, verlenging is mogelijk.

evisa.mfaic.gov.kh Hier kunt u zien bij welke grensovergangen een visa-on-arrival wordt verstrekt. U kunt hier ook uw visum aanvragen mocht u een de Cambodjaanse grens passeren op een plek waar geen visum bij aankomst wordt verstrekt.

In- en uitvoer
Het lijkt overbodig om te melden: neem nooit drugs mee op reis! In Cambodja variëren de straffen voor drugsbezitters of -smokkelaars van enkele jaren tot de doodstraf.
Ook is het verboden ivoor, kunst en antiek met religieuze waarde Cambodja uit te voeren zonder speciale vergunning.

Nuttige links voor Nederlanders
paspoortinformatie.nl Alle info over het Nederlandse paspoort
minbuza.nl Nederlandse ambassade of vertegenwoordiging in Cambodja

Nuttige links voor Belgen
diplomatie.be Bekijk hier de voor Belgen vereiste reisdocumenten voor Cambodja
diplomatie.be Alle info over het Belgisch paspoort
diplomatie.be Buitenlandse Ambassades en Vertegenwoordigingen in België
diplomatie.be
Adressen Belgische Ambassades in het buitenland

omhoog

Geldzaken in Cambodja

De Cambodjaanse munteenheid is de Riel (1 riel = 100 sen). Op de meeste plaatsen worden ook Amerikaanse Dollars geaccepteerd als betaalmiddel. Met name hotels en restaurants hebben hun prijzen zowel in Riel als in Dollars aangegeven. Entreegelden voor toeristische bezienswaardigheden staan vaak alleen in dollarprijzen aangegeven. Kleine uitgaven, zoals een ritje met een cyclo, of uw aankopen op de markt betaalt u met de Riel.
Het is niet nodig voor vertrek geld te wisselen. In vrijwel alle plaatesn kunt u tegenwoordig pinnen en euro's en dollars zijn gemakkelijk om te wisselen bij banken, wisselkantoortjes en dollars zelfs in winkels. Indien u betaalt met dollars krijgt u Riel terug als wisselgeld (hiervoor wordt de wisselkoers van de bank gebruikt zonder commissie). Ook kunt u overal uw dollars omwisselen tegen Riel. Het is daarom raadzaam om genoeg dollars in kleine (onbeschadigde) coupures mee te nemen. In de buurt van de grens met Thailand wordt ook de Thaise baht als betaalmiddel geaccepteerd. Creditcards worden vaak alleen geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en de duurdere souvenirwinkels. U betaalt meestal ongeveer 2% commissie voor het gebruik van een creditcard.

Zakgeld
Wat u tijdens uw reis door Cambodja uitgeeft is sterk afhankelijk van uw bestedingspatroon. Voor uw eten, drinken, fooien, entreegelden (voor zover niet inclusief), facultatieve excursies, kleine souvenirs etc. heeft u ongeveer € 200 per week nodig. Uiteraard is dit bedrag een schatting en is dit gebaseerd op eten in lokale restaurants, een normale alcoholconsumptie en de aanschaf van een klein aantal souvenirs.

Nuttige links
xe.com Vergelijk de koersen van diverse valuta
mastercard.com Zoek MasterCard, Maestro of Cirrus ATM in Cambodja
visa.com Zoek VISA ATM machines in Cambodja

omhoog

Taal

Nuttige links
travlang.com Op deze site kunt u voor vertrek naar Cambodja nog wat taaloefeningen doen

omhoog

Tijdsverschil met Cambodja

Tijdens onze zomertijd is het in Cambodja 5 uur later dan in België en Nederland. Daarbuiten is het tijdsverschil 6 uur.

Nuttige links
worldtimeserver.com Check hier het tijdsverschil met Cambodja

omhoog

Post versturen, bellen en internetten in Cambodja

Telefoneren vanuit Cambodja is niet goedkoop, zeker niet in vergelijking met internationaal telefoonverkeer vanuit Thailand. Een telefoontje vanuit Phnom Penh naar Nederland of Belgie is ongeveer twee keer zo duur als een telefoongesprek vanuit Bangkok. Via internet bellen is echter veel goedkoper, dit kan bij sommige internetcafe’s in Phnom Phenh. De lijn is helaas niet altijd even goed. Lokale en internationale telefoontjes kunnen gemaakt worden vanaf postkantoren, telefooncellen, hotels en sommige guesthouses. Telefoonkaarten worden verkocht in winkeltjes in de buurt van telefooncellen. U kunt afhankelijk van uw provider met uw GSM vanuit Cambodja bellen naar Nederland. Of dit voor uw abonnement het geval is en wat de gesprekskosten zijn, kunt u op vakantiebellen.com nagaan.

Internet en e-mail in Cambodja
Internetten en e-mailen is lang niet meer zo kostbaar als het een paar jaar geleden was. Sinds de explosieve groei van het aantal internetcafes in Phnom Penh en andere grote steden zijn de uurtarieven fors gedaald. Hoewel u tegenwoordig ook in plaatsen als Sihanoukville, Siem Reap en Battambang kunt internetten en e-mailen moet u er rekening mee houden dat de tarieven hier minstens twee keer zo hoog liggen als in Phnom Penh. Veel restaurants, bars en hotels bieden gratis wifi aan, zodat u met uw eigen smartphone of ander apparaat met een browser zonder kosten gebruik kunt maken van het internet. U kunt dan dus gratis surfen, whatsappen en eventueel bijna gratis bellen via skype.

omhoog

Gezondheid op reis in Cambodja

Voor Cambodja en de meeste andere landen in zuidoost Azie worden voorzorgsmaatregelen tegen tyfus, DTP (difterie, tetanus, polio) en hepatitis A geadviseerd. Malaria komt nog in veel streken van Cambodja voor, met name buiten de grotere steden en op het platteland. Het is dus wel belangrijk om risicobeperkende maatregelen te treffen. Vraag aan uw GGD of huisarts of u er verstandig aan doet malariaprofylaxe te slikken. Maatregelen die u zelf makkelijk kunt treffen: na zonsondergang de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een (geïmpregneerde) klamboe gebruiken.
Dengue is een virus dat in veel tropische landen voorkomt en vooral in Aziatische landen oprukt. Het virus wordt overgebracht op mensen door de steek van een besmette mug (Aedes aegypti) die ook overdag actief is. De verschijnselen lijken op die van griep. Als een goede behandeling voorhanden is verloopt de ziekte meestal onschuldig, maar het kan bij niet tijdig ingrijpen tot de dood leiden. De beste manier om dengue te voorkomen is door u ook overdag te beschermen tegen muggenbeten.

Cambodja heeft het hoogste percentage seropositieven in Zuidoost-Azië (3,5%). TBC is wijdverspreid in Cambodja, met ruim 500 nieuwe gevallen per jaar per 100.000 mensen. Bilharzia is een infectie die overgebracht wordt door kleine wormpjes. Voorkom deze infectie door niet in stilstaand water te zwemmen, vooral niet in de stuwmeren van Noord-Oost Cambodja. Ook het zuidelijk deel van de Mekong Rivier is wat dit betreft geen goed zwemwater.

Voor vragen betreffende de benodigde inentingen voor Cambodja verwijzen we u naar de plaatselijke GGD of naar uw huisarts. Gezien de medische voorschriften regelmatig wijzigen, raden wij u aan ruim een maand voor vertrek een afspraak te maken met de GGD of huisarts. Andere instellingen die u hierover kunnen voorlichten zijn:

 • AMC Tropenvaccinaties te Amsterdam
  telefoon 020 5663800
 • Havenziekenhuis te Rotterdam
  vaccinatielijn 0900 - 50 34 09 00
 • Tropisch Instituut te Antwerpen
  telefoon 0900 - 101 10

Cambodja is geen land waar u ernstig ziek moet worden. Buiten de hoofdstad zijn de faciliteiten beperkt, en de internationaal georienteerde ziekenhuizen in Pnohm Penh rekenen absurde tarieven. Zo rekent het Naga Clinic € 30 voor een consult en SOS International € 45 en op zondag maar liefst € 100. Deze bedragen garanderen overigens niet dat er een juiste diagnose wordt gesteld, daarvoor kunt u, indien mogelijk, beter terecht in de veel betere (en goedkopere) ziekenhuizen in Thailand.
Door heel Cambodja vindt u in elke grote straat wel een goed bevoorraadde apotheek waar de meeste basis medicijnen verkrijgbaar zijn. Let wel op de uiterste houdbaarheidsdatum van de medicijnen. In Phnom Phenh vindt u in de grotere apotheken vaak Engels- en/of Frans- apothekers, die de reputatie hebben goed te kunnen adviseren. Ook is hun apotheek vaak beter uitgerust.

TM reizen raadt u aan om een (kleine) EHBO-kit naar Cambodja mee te nemen met daarin in ieder geval de volgende middelen: uw persoonlijke medicijnen (in originele verpakking, zodat u deze indien nodig ook ter plaatse kunt kopen), paracetamol, zonnebrandcreme of -olie, muggenolie, O.R.S.-tabletten of oploszakjes, een middel tegen diarree zoals Imodium en/of Norit, middel tegen reisziekte zoals Primatour, maandverband/tampons, pleisters, betadine/jodium, verband, setje injectienaalden, een schaartje, een pincet en lenzenvloeistof enz.
EHBO-kits voor op reis zijn bij elke apotheker of goede drogisterij te koop. Let wel goed op de inhoud, deze kan nog al eens verschillen.

Vraag ook aan uw huisarts of hij/zij u voor uw reis naar Cambodja een breed spectrum anti-bioticum adviseert.

Nuttige links
travelclinic.com Up-to-date info over vaccinaties/inentingen voor Cambodja van het Havenziekenhuis te Rotterdam
lcr.nl Actuele info over gezondheid op reis van het Landelijk Coördinatie Centrum Reizigersadvisering
gezondopreis.com Uitgebreide info over gezondheid op reis, plus vaccinatieadressen in Nederland
ggd.nl Website van GGD Nederland

omhoog

Risico's voor reizigers in Cambodja

Over de hele wereld liggen nog steeds ruim 120 miljoen actieve mijnen, verspreid over 70 landen, waarvan er in Cambodja zo'n 6 miljoen liggen. Meer dan 35.000 mensen missen daardoor een of meerdere ledematen en elke maand komen er gemiddeld 100 slachtoffers bij, waaronder vaak kinderen. Ga in Cambodja dus nooit zonder lokale gids van gebaande paden af of zomaar door de rijsvelden wandelen, want ondanks de mijn ruimprojecten kunnen er nog steeds mijnen liggen.
Desondanks is het relatief veilig om Cambodja te bezoeken. De inwoners, die zich na al die jaren van oorlog en onderdrukking op de vrede en de toekomst richten zijn zeer blij met buitenlandse toeristen. Over het algemeen zult u zeer gastvrij en vriendelijk ontvangen en benaderd worden.

omhoog

Reis- en annuleringsverzekeringen

Iedereen die met TM reizen naar Cambodja op reis gaat is verplicht zich goed te verzekeren tegen medische kosten, ongevallen en eventuele repatriëring. Ook als uw particuliere- of ziekenfondsverzekering een dekking voor het buitenland heeft, dient u altijd na te gaan of u voor het soort reis dat u gaat maken ook voldoende verzekerd bent. Ter aanvulling op uw ziektekostenverzekering dient u dan ook een geldige reisverzekering te hebben. Let u erop dat indien uw reisgenoten apart van u een annuleringsverzekering hebben afgesloten en een van beide moet de reis onderbreken of annuleren wegens een voorval waar de verzekering dekking voor biedt, de ander de vakantie meestal niet mag annuleren. Informeert u zich goed bij uw verzekeraar of indien u annuleert en uw deel van de reissom vergoed krijgt uw reisgenoot dit eveneens krijgt.

omhoog

Bagage en kleding


Zorg dat u in Cambodja comfortabel kunt reizen, zonder al teveel te hoeven slepen met zware koffers en tassen. Het handigst is een ruime en makkelijk te dragen weekendtas met schouderriem of een rugzak. Voorzie de belangrijkste ritsen zoveel mogelijk van een klein hangslotje, verkrijgbaar bij reis- en sleutelwinkels. Indien u in Cambodja reist met auto en prive-chauffeur is een harde koffer ook mogelijk.
De maximale toegestane bagage in het vliegtuig mag niet meer wegen dan 20 kilo per persoon exclusief handbagage. Vergeet niet wat ruimte (gewicht) over te laten voor souvenirs.

omhoog

Fotograferen en Filmen in Cambodja

Cambodja is een zeer fotogeniek land en voordat u het weet heeft u weer een geheugenkaartje volgeschoten. Indien u een videocamera gebruikt, neem dan genoeg cassettes mee. Vooral kinderen vinden het leuk gefotografeerd te worden. Ook de meeste volwassenen vinden het leuk om te poseren. Vraag het wel eerst of laat zien wat u van plan bent.

Fototip
U zult er als toerist nooit bij nadenken, maar het is ongepast om met de rug naar een Boeddhabeeld toegekeerd te poseren. Dit wordt door Boeddhisten opgevat als een grove belediging.

omhoog

Electriciteit in Cambodja

Het voltage is overal is 220 Volt.

Nuttige links
wereldstopcontacten.nl/ Check hier het voltage en het type stekker voor Cambodja

omhoog

Lokale gebruiken in Cambodja

Cambodja's nationale en officiële religie is net zoals in buurtlanden Thailand en Laos het Theravada-boeddhisme. Tijdens het schrikbewind van Pol Pot en de Rode Khmer zijn vele monniken gedood en vele tempels verwoest. Gelukkig zijn er positive ontwikkelingen en is men inmiddels met de her- en nieuwbouw van tempels en kloosters begonnen en worden er weer monniken opgeleid. Monniken in oranje gewaden zijn weer een vertrouwd onderdeel van het Cambodjaanse straatbeeld aan het worden.

Gaat u gedekt gekleed, maar zonder hoed of pet een tempel in. Draagt u een rok of broek tot over de knie en bedek uw schouders. U moet uw schoeisel bij de entree achterlaten. Wijs bij het zitten nooit met uw voetzool naar een (boeddha)beeld of een monnik. Een monnik mag overigens geen vrouw aanraken of aangeraakt worden. Tempels worden voor een groot deel onderhouden door giften, een kleine donatie is dus gepast.

Fooien en onderhandelen
Het geven van fooien is niet gebruikelijk in Cambodja. Maar aangezien het salarisniveau zeer laag ligt, is een teken van waardering in de vorm van een fooitje zeer welkom. In de toeristenbranche wordt dit ook steeds meer gebruikelijk en worden salarissen van lokale gidsen en chauffeurs hier zelfs op afgestemd.
Onderhandelen is eerder regel dan uitzondering. Het is eigenlijk overal waar geen vaste prijzen gelden, zoals op de markt of bij het huren van een ciclo of taxi, gebruikelijk te onderhandelen over de prijs.

Evenementen en Festiviteiten in Cambodja

De belangrijkste feestdag in Cambodja is de onafhankelijkheidsdag op 9 november. Op deze datum in 1953 werd Cambodja officieel onafhankelijk van Frankrijk. Dit wordt ieder jaar gevierd met een groots opgezette parade voor het koninklijk paleis in Phnom Penh.
Ook kent Cambodja net als in veel andere Aziatische landen een aantal offerfeesten. Zo wordt op 13 april het driedaagse Cambodjaanse Nieuw jaars festival 'Bonn Chaul Chnam' gevierd. Dit feest luidt het einde van het oogstseizoen in. Om de goden te bedanken en alvast goed te stemmen voor het komende jaar, brengt de bevolking offers. Dit doen zij zowel thuis op de huisaltaren als in de tempels. Na het brengen van de offers worden er traditionele spelletjes gespeeld.
Een ander offerfeest staat in het teken van de overledenen. Het vijftiendaagse 'Bonn Dak Ben' feest in september wordt op de laatste dag afgesloten met de nacht van Bonn Phchum Ben. De Cambodjanen geloven dat als er om twaalf uur die nacht, tijdens volle maan, geen offers zijn gebracht door de familie van een overledene, de geest van de overledene de familie een jaar lang lastig zal vallen.
Een van de hoogtepunten is het water festival 'Bon Om Dteuk' dat jaarlijks aan het einde van het regenseizoen, (begin november) gevierd wordt als de stroming van de Tonle Sap rivier keert en in de Mekong Rivier stroomt. De meeste festiviteiten vinden plaats aan de oevers van de Mekong Rivier in Phnom Phenh, waar iedereen -inclusief de koninklijke familie- naar de boot races, parades en het vuurwerkspektakel komt kijken.

Nationale feestdagen in Cambodja
1 januari – Nieuwjaarsdag
8 maart – Nat. vrouwendag
13 april - Khmer Nieuwjaar
1 mei – Dag van de arbeid
1 juni – Internationale Kinderdag
24 september – Nationale constutitie dag
23 oktober - Dag van het Parijse Vredesakkoord
30 october – Verjaardag van de koning
9 november – Onafhankelijkheidsdag
10 december - Dag van de mensen rechten VN

omhoog

Eten en drinken in Cambodja

De Cambodjaanse keuken heeft veel gemeen met het de Thaise en Laotiaanse keuken, maar is minder gekruid en heet. Net als in de buurlanden worden de meeste gerechten gegeten met rijst. In bijna elk restaurant komt u op de menukaart een hoofdstukje met lokale specialiteiten tegen die vaak verassend lekker zijn. Ook bij de straatstalletjes kunt u voor lokale spijzen en snacks terecht, maar let u er dan wel op dat een en ander hygienisch wordt klaar gemaakt. Bij twijfel gaat u er het beste aan voorbij, vlees, vis en gevogelte liggen vaak te lang in de zon.
De kwaliteit verschilt per restaurant, daar waar veel Cambodjanen eten is de kwaliteit en hygiene meestal goed. In de meeste toeristenplaatsen en uiteraard de hoofdstad is het aanbod van restaurants tegenwoordig zeer divers. U kunt vaak kiezen uit restaurants met de Cambodjaanse, Aziatische of internationale - vaak Franse - keuken. Indien u lokaal wilt eten doet u er altijd goed aan te kijken waar veel lokalen zitten, het eten is dan meestal van goede kwaliteit.
Stokbrood is een van de typische overblijfselen uit de koloniale periode en wordt vooral in de toeristenrestaurants bij het ontbijt gegeten. De kwaliteit is verassend goed. De lokale bevolking koopt het stokbrood bij stalletjes belegd met een soort pate.

De prijzen op de menukaarten in veel restaurants zijn vaak in US dollars aangegeven, waardoor u in Cambodja niet zo goedkoop eet als bv in Thailand. U moet al snel rekenen op $ 7-12 per persoon, inclusief drankjes. Mineraalwater is op elke straathoek te koop voor circa 1.000 riel. Frisdrank is meestal iets duurder. Het lokaal gebrouwen Angkor bier smaakt goed en kost ongeveer 3000 Riel voor een grote fles.

omhoog

 

 
Cambodja
Individuele rondreizen
Vervoer
Hotels
Reisinfo
Reizigersfeedback
Aanvraagformulier
Onze reizen zijn voorbeeldreizen en kunnen uiteraard naar wens aangepast worden. Belt u ons gerust voor een passend advies:
020-4891323
of mail naar info@tmreizen.nlvolg ons op facebook!
Travelmarker Reizen is lid van de Stichting Garantiefonds Reisgelden en het Calamiteitenfonds

© 2019       Travelmarker Reizen BV